Ideea de a adăuga quinoa fiartă peste iaurt face parte din noile tendințe ale alimentației sănătoase, fiind un substitut pentru fulgii de ovăz. Există și versiuni de quinoa expandată, dar această variantă este mai puțin calitativă nutrițional. Rămâne mereu preferabilă quinoa în stare naturală, iar dacă o lăsăm în apă de seara până dimineața, a doua zi la prima fierbe în doar câteva minute. Nici nu e gata cafeaua și e gata și quinoa peste care putem adăuga imediat iaurt.
Ingrediente pentru 4 porții de quinoa cu iaurt și fructe
200 g quinoa
1 l acqua
400 g iaurt
fructe proaspete sau deshidratate
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
migdale sau cocos
scorțișoară, miere
Procedeu
Scurgem quinoa din apa în care a stat să se hidrateze peste noapte și o adăugăm în apa care fierb. În care adăugăm și un strop de sare. Micile boabe de quinoa deja hidratate fierb în circa 5 minute.
Le scurgem într-o strecurătoare, le clătim sub jetul de apă rece și le lăsăm să se scurgă două minute.
Le adăugăm în boluri și le completăm imediat cu un plus de gust și arome: putem să completăm, cel mai simplu, cu puțină miere și scorțișoară. Peste care, putem adăuga puțină făină de cocos sau de migdale. Alternativ, putem folosi lamele de migdale sau fulgi de cocos ușor caramelizați – sunt doar variațiuni pe aceeași temă.
Odată aromatizată după preferințe, adăugăm peste quinoa iaurt și asta e tot. Un mic dejun simplu, sănătos, cu un nivel bun de proteine ușoare, cu fermenți, cu un gust ușor dulceag și aromat dar fără să fie dulce.
Putem completa cu semințe de in, susan, dovlea, floarea soarelui, și cu fructe, după preferințe. Dat fiind gustul ușor acrișor al iaurtului, sunt preferabile fructe mai dulci: banane, căpșuni, pere bine coapte, ananas, mango. Dar nimic nu ne împiedică să adăugăm și câteva stafide sau o curmală mărunțită – în acest caz, merg și fructe mai acrișoare, cum sunt fructele de pădure. Iar în loc de cocos sau migdale, un înlocuitor ideal pot fi nucile sau fisticul. Iar dacă peste quinoa cu iaurt adăugăm și fructe, avem un mic dejun dintre cele mai echilibrate nutrițional din câte există.
O soluție și mai ingenioasă pentru a optimiza timpul dimineața: putem fierbe quinoa pentru mai multe zile și păstra la frigider, deja aromatizată și condimentată.