De la Filologie la Agricultură: La doar 22 de ani, Codrin Ionuț Rîmbu se ocupă de o fermă de 1.000 de hectare în timp ce face și studii: „Viitorul agriculturii poate fi cel mai bine asemănat cu termenul «adaptare». Schimbările constante ale acestui sector forțează fermierii să își modifice tehnologiile de lucrare și procesele de producție”

Sursa foto: Ziarul de Iași Sursa foto: Ziarul de Iași

La doar 22 de ani, Codrin Ionuț Rîmbu, student la Facultatea de Agricultură a Universității de Științele Vieții din Iași (USV), se află în plină tranziție spre preluarea unei părți importante din afacerea agricolă a familiei sale. Crescut într-o familie de fermieri din Movileni, județul Iași, tânărul administrează în prezent o fermă de 1.000 de hectare, în ciuda unui parcurs educațional inițial orientat către filologie, conform Ziarul de Iași.

„Am avut întotdeauna un spirit antreprenorial și am știut din liceu că vreau să mă îndrept în zona de business”

Absolvent al profilului Filologie la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași, Codrin nu a ales agricultura întâmplător. Crescând într-o familie dedicată acestui domeniu, a fost familiarizat de mic cu provocările și satisfacțiile muncii agricole.

„Am avut întotdeauna un spirit antreprenorial și am știut din liceu că vreau să mă îndrept în zona de business. Când eram mic, primul meu vis a fost să ajung tractorist, deci cumva originile dorinței mele de a profesa în acest domeniu s-au format încă din copilărie. Astfel, după clasa a 12-a am ales un profil de agribusiness, care mi-a oferit atât cunoștințele de bază din sectorul agricol, cât și informații și metode folositoare în aria economică. Din acest motiv nu regret deloc decizia și cred cu tărie că am făcut o alegere corectă”, a declarat tânărul pentru „Ziarul de Iași”.

Sursa foto: Ziarul de Iași
Sursa foto: Ziarul de Iași

O afacere de familie construită în timp

Povestea fermei începe în 1997, când tatăl lui Codrin, împreună cu frații săi, a înființat o asociație familială, pornind cu 30 de hectare de teren moștenite și câteva utilaje agricole modeste. De-a lungul anilor, familia Rîmbu a accesat fonduri europene pentru modernizarea fermei, investind în utilaje performante, spații de depozitare și tehnologii menite să eficientizeze activitatea agricolă.

În prezent, ferma familiei se întinde pe 1.000 de hectare și include culturi de porumb, grâu, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Am o perspectivă foarte largă de modernizare și optimizare a proceselor din fermă”

Codrin vede agricultura dincolo de munca fizică – ca pe un proces complex care implică gestionarea resurselor, sustenabilitate și inovație. Viitorul său plan include obținerea unui punctaj suficient pentru a accesa sprijinul destinat tinerilor fermieri, ceea ce i-ar permite să își implementeze propria viziune asupra agriculturii moderne.

„Am o perspectivă foarte largă de modernizare și optimizare a proceselor din fermă, dar trebuie să fiu prezent zilnic pentru a le putea implementa. Printre acestea se numără implementarea unui program digitalizat de management agricol, înființarea unor sere automatizate legumicole pentru a diversifica portofoliul de venituri, achiziționarea unor utilaje performante pentru practicarea unei agriculturi conservative și pentru efectuarea sistematică a tratamentelor fitosanitare etc”, explică tânărul.

În acest sens, ferma familiei sale se află într-o etapă de tranziție de la agricultura convențională către cea conservativă, adaptându-se schimbărilor din industrie.

„Având soluri relativ grele, un sistem de tip no-till nu ar avea un randament extraordinar; din această cauză, urmărim trecerea către un sistem de lucrări minime. Astfel, de câțiva ani, am început să evităm lucrarea de bază, arătura, acolo unde se poate, și urmează să achiziționăm utilaje performante care să ne permită realizarea lucrărilor de pregătire, fertilizare și semănat dintr-o singură trecere. Viitorul agriculturii poate fi cel mai bine asemănat cu termenul «adaptare». Schimbările constante ale acestui sector forțează fermierii să își modifice tehnologiile de lucrare și procesele de producție. Ca în orice alt domeniu, scopul oricărui fermier este de a obține profit, iar pentru a putea face asta trebuie să fii deschis față de noutățile care apar și să integrezi cele mai eficiente sisteme pentru ferma ta”, subliniază Codrin.

Sursa foto: Ziarul de Iași
Sursa foto: Ziarul de Iași

Între facultate și activitatea agricolă

Împărțindu-și timpul între studiile universitare și responsabilitățile fermei, Codrin reușește să își gestioneze programul astfel încât să fie prezent la seminarii, dar și să contribuie activ la administrarea afacerii de familie.

„Fiind student la zi, este destul de complicat să ai un program full de muncă în paralel, iar din această cauză nu pot spune că sunt în fermă zilnic. Merg la muncă când îmi permite timpul și în zilele în care nu am deloc seminarii. În ceea ce privește cursurile, am ales să le reduc pe cât de mult posibil pentru a avea mai mult timp în fermă. Astfel, reușesc să mă împart între studii și practică foarte eficient, având un randament ridicat în cadrul amândurora”, explică tânărul fermier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *