ANSVSA a anunţat, luni, că a intervenit prompt în cazul suspiciunii de toxiinfecţie alimentară de la un restaurant din localitatea harghiteană Băile Homorod, după ce trei familii care au mâncat în localul respectiv s-au simţit rău şi au ajuns la spital. Inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din Harghita au fost sesizaţi printr-un apel telefonic din partea Inspectoratul de Poliţiei Judeţean Harghita (IPJ) despre un incident petrecut într-un restaurant din judeţ. În urma verificărilor, inspectorii au prelevat probe de ouă, maioneză şi peşte şi au extins controalele la trei unităţi furnizoare de materie primă. De asemenea, autorităţile sanitare au fost informate că şi angajaţii restaurantului se simt rău, motiv pentru care sunt testaţi epidemiologic, transmite News.ro.
Simptomele au apărut la scurt timp după masă
„Conform notificării primite prin intermediul serviciului 112, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. La scurt timp după ce au părăsit locaţia şi au început călătoria de întoarcere spre Bucureşti, membrii celor trei familii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov. În urma evaluării medicale, aceştia au fost diagnosticaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară”, a informat, luni, ANSVSA.
Potrivit sursei citate, ulterior, în cursul serii de duminică, o altă familie cazată la pensiune a prezentat şi ea simptome de toxiinfecţie alimentară, fiind necesară intervenţia medicilor. În urma investigaţiilor, inspectorii DSVSA Harghita au dat o amendă de 17.000 de lei şi au emis Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru restaurantul implicat. Totodată, au fost recoltate probe de ouă, maioneză şi peşte de la locaţie pentru a fi analizate în laborator. Controalele au fost extinse la trei unităţi furnizoare de materie primă din judeţul Harghita, iar ancheta este în desfăşurare.
În prezent, autorităţile sanitare au fost informate că şi angajaţii restaurantului sunt afectaţi de simptome similare, iar Direcţia de Sănătate Publică Harghita testează întreaga echipă de angajaţi. „Până la acest moment, mai multe persoane, inclusiv un copil, au fost internate în secţia de urgenţe la Spitalul Municipal Miercurea Ciuc”, a mai informat sursa citată.
În acest moment, ancheta epidemiologică este în desfăşurare, pentru a identifica exact sursa îmbolnăvirilor. Rezultatele analizelor de laborator şi concluziile anchetei vor fi făcute publice în următoarele zile, mai precizează sursa citată.
Şi ANPC a făcut controale la localul respectiv, găsind mai multe nereguli, între care mâncăruri ţinute la temperaturi necorespunzătoare, coşuri de gunoi fără capac şi instrumente neprofesionale. Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului respectiv. ANPC a dispus oprirea temporară a activităţii, până la remedierea tuturor neregulilor constatate şi a dat amenzi în valoare de 30.000 lei.