Ca orice om care merge la schi, iau o pauză de masă, la orele prânzului. Unde să mănânc? Undeva cât mai aproape de pârtie sau chiar pe pârtie dacă se poate.
Cum mă aflu la schi în Bulgaria, în stațiunea Pamporovo, situată în inima Munților Rodopi, îmi zic ”hai sa încerc o ciorbă de-a locului”.

Mă opresc la baza pârtiei, înainte de a lua telescaunul. Pun ochii pe o terasă de unde pot sa îmi văd schiurile, în timp ce mănânc. Terasa nu arată chiar spectaculoasă, dar nu ezit să-mi încerc norocul. De ce nu?
Cer o ciorbă de vițel (veal soup). E, pur și simplu, excelentă! Fierbinte și cu multă carne. Nu s-au zgârcit.
Observ imediat că nu seamănă cu ciorba de văcuță de la noi. Are boabe de năut, pe care nu le găsești în ciorbele de văcuțe de la nord de Dunăre. Are și foi de ceapă, ca într-o supă de ceapă franțuzească, bețe de țelină (apio) tăiate mărunt, morcov și, bineînțeles, ardei copt, specific bulgăresc. Mai are ceva ceea ce eu nu am întâlnit până acum: cartofi copți. Da, nu cartofi fierți în ciorbă ca la noi, ci cartofi copți și apoi adăugați în ciorbă. Asta face ca zeama în care îmi bag lingura să aibă un gust și o savoare aparte.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Îi mulțumesc pentru masă, în limba bulgară, Marinei, femeia care ține terasa. Măcar atât mai știu și eu să zic în bulgărește, după ce mi-am petrecut anii copilăriei urmărind emisiunea Studio X.