Ce sunt alimentele termogene și cum ajută la arderea grăsimilor

alimente termogenetice alimente care ard grasimile Foto: Pixabay

Există alimente care ard grăsimile? Nu în sens literal, dar într-un anumit fel, da. Anumite alimente au capacitatea de a stimula sau accelera metabolismul, proces care duce la un consum mai mare de energie. Sunt alimentele așa zis termogene, fiind numite astfel pentru că prin acțiunea lor în final corpul arde multe calorii și generează căldură, proces numit termogeneză. Iar această ardere este determinată de anumiți compuși activi prezenți în ele, care astfel contribuie la consumul unui număr mai mare de energie și indirect ne pot ajuta să slăbim.

Termogeneza este unul dintre procesele care contribuie cel mai mult la consumul zilnic de energie al organismului, iar câteva de alimente au darul de a stimula mai mult acest proces decât altele, scrie publicația de wellbeing gazzetta.it.

Cafeaua

Primele studii despre efectul termogenic al cofeinei datează din anii ’70. Cafeaua crește semnificativ temperatura corpului și necesită, astfel, o cantitate mai mare de energie pentru buna funcționare a organismului. Acest proces determină corpul să utilizeze „rezervele” de energie provenite din grăsimea corporală, favorizând arderea grăsimilor. Pe de altă parte, este esențial să nu se abuzeze de cafea, deoarece consumul excesiv poate avea efecte negative. Recomandările sunt de a nu depăși trei cești pe zi.

Apa rece

Poate părea surprinzător, dar și apa rece este un aliment termogenic eficient. Organismul este forțat să lucreze mai mult pentru a o încălzi până la temperatura corpului, ceea ce implică un consum energetic mai mare.

Ceaiul

Diverse studii au demonstrat eficiența ceaiului ca aliment termogenic, capabil să ardă grăsimile. Acest efect se datorează în mare parte prezenței catechinei, un antioxidant cu puternic efect termogenic, care crește temperatura corpului și stimulează astfel un consum mai mare de energie. Un studiu din 2023 a identificat ceaiul Oolong ca având un efect termogenic chiar mai puternic decât ceaiul verde obișnuit.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ardeiul iute

Printre alimentele termogenice se numără și ardeiul iute, care conține capsaicină. Această substanță se regăsește și în alte alimente, precum ardeii obișnuiti, sosul Tabasco și ardeiul Cayenne. Pe lângă proprietățile sale analgezice și antiinflamatoare, capsaicina accelerează metabolismul bazal prin activarea unor proteine responsabile de disiparea căldurii, contribuind astfel la arderea grăsimilor.

Scorțișoara

Scorțișoara este considerată un aliment termogenic. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan a demonstrat că cinnamaldehida, substanța activă din scorțișoară, stimulează procesul de termogeneză, prin care organismul își crește temperatura arzând calorii. Astfel, un simplu praf de scorțișoară poate fi util în procesul de ardere a grăsimilor.

Piperul

Piperul este un aliment termogenic datorită conținutului de piperină, o substanță care stimulează metabolismul. Datorită acestei proprietăți „arde-grăsimi”, piperul – în special cel negru – este adesea recomandat în anumite diete de slăbire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *