DOCUMENT DESPRE COMUNISM: Moș Gerilă ( cum i se spunea atunci lui Moș Crăciun ), rugat să aducă, drept cadouri, ulei, zahăr, ceapă, ouă și cafea, alimente tot mai dificil de cumpărat în acea perioadă

DOCUMENT DESPRE COMUNISM: Moș Gerilă ( cum i se spunea atunci lui Moș Crăciun ), rugat să aducă, drept cadouri, ulei, zahăr, ceapă, ouă și cafea, alimente tot mai dificil de cumpărat în acea perioadă DOCUMENT DESPRE COMUNISM: Moș Gerilă ( cum i se spunea atunci lui Moș Crăciun ), rugat să aducă, drept cadouri, ulei, zahăr, ceapă, ouă și cafea, alimente tot mai dificil de cumpărat în acea perioadă

Fotocopia unui document scris de mână, postată pe rețelele de socializare, trimite la criza economică în care se afunda România condusă de regimul comunist. Fotografia aparține Asociației Muzeul Jucăriilor și a fost postată pe facebook de istoricul Cornel Ilie, de la Muzeul Național de Istorie, care însoțește fotodocumentul cu un comentariu în cheie ironică. 

Înainte să publicăm fotografia și comentariul respectiv, mai precizăm că penuria de alimente resimțită de populație în anii 80 ai secolului trecut nu era cunoscută și de o mare parte a nomenclaturii ceaușiste, ai cărei membri erau aprovizionați, la ceas de seară, cu alimente provenite din fermele de partid și de stat sau primeau, de la șefii de magazine, pe căi paralele comerțului oficial/”pe sub mână”, produsele alimentare necesare. 

Cafeaua, e bine de reamintit, mai ales generațiilor tinere, născute după 1990, era un produs atât de rar, de prețios, încât era un produs folosit cu succes pentru mituirea funcționarilor publici și a medicilor. 

E greu de crezut, în zilele noastre, că acum 30-40 de ani, în plin comunism, magazinele alimentare erau mai mult goale, iar aprovizionarea cu alimente, de obicei după miezul nopții, determina formarea unor cozi interminabile, încă de pe la ora 3 dimineața. Alteori, cozile uriașe se formau și în timpul zilei, devenind o imagine obișnuită a marilor orașe. 

Iată, așadar, mica poezioară de un umor amar, care evocă un decembrie comunist, sărac: 

Iată și comentariul istoricului Cornel Ilie:

”Bă, da pretențioși mai ierea ăștia prin optzeci și ceva! Ulei, zahăr, ceapă, cafea… Mai lipsea să-i ceară lu’ Moș Gerilă și hârtie igienică! Cum? Era și asta pe listă? Hai că asta chiar e nesimțire! Le scădea rangu’ dacă se duceau să și le care singuri? Trebuia să stea Moșu la coadă pentru ei? Ce? Nu se găsea? Scârț, nu se găsea! Se găsea, da’ trebuia să le cauți. Făceai și mișcare și nici nu te apucai să te îmbuibi cu toate alea. Că avea grijă partidul când și, mai ales, cât să mănânci! Că d-aia era lumea mai sănătoasă atunci! Că nu le avea pe toate la nas! Mai și muncea, mai socializa la o coadă, mai punea o haină în plus… Nu stătea toată ziua pe telefon și pe net! Ce să mai, înainte era mai bine! Hai, că nu mai am timp de stat la palavre… a venit băiatu’ cu pizza… și ăla cu adidașii Niche… și începe și America Express.

‘Reați ai dreacu de capitaliști!”

foto cover File de Istorie/facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

DOCUMENT DESPRE COMUNISM: Moș Gerilă ( cum i se spunea atunci lui Moș Crăciun ), rugat să aducă, drept cadouri, ulei, zahăr, ceapă, ouă și cafea, alimente tot mai dificil de cumpărat în acea perioadă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *