Tania Fântână (nutriționist): Oul de sine stătător este un aliment dietetic, dar dacă îl combinăm cu o brânză cremoasă, dacă îl gătim în unt, dacă punem alături și un avocado sau ceva sos cu maioneză, povestea se schimbă total

Sursa foto: colaj foto Sursa foto: colaj foto

Oul reprezintă unul dintre alimentele noastre de bază. Foarte puține persoane sunt care nu le apreciază absolut deloc.

Fie că le mâncăm la micul dejun sub celebra omletă și zecile ei de variante, fie fierte, poșate sau ochiuri, fie în vreo budincă delicioasă, oul este un aliment rapid de gătit și ieftin, foarte accesibil tuturor.

Oul este un aliment foarte bine echilibrat nutrițional. Conține proteine valoroase și grăsimi, precum și vitamina D, B12, colină, fier și seleniu.

Conținutul caloric este foarte modest, aproximativ 80 kcal/1 ou. Caloriile, firește, că depind și de greutatea acestuia și mai ales de combinațiile alimentare pe care le facem.

Oul poate fi mâncat în orice moment al zilei

Oul de sine stătător este un aliment dietetic, dar dacă îl combinăm cu o brânză cremoasă, dacă îl gătim în unt, dacă punem alături și un avocado sau ceva sos cu maioneză, povestea se schimbă total.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Partea bună este că oul este destul de gustos și dacă presărăm puțină sare și cam atât.

Oul poate fi mâncat în orice moment al zilei. Sigur că gradul lui de digestie este unul mai îndelungat pe măsură ce adăugăm grăsimi sau alte proteine lângă el. Seara, dacă nu ai timp să gătești altceva, poți lua în grabă un ou gata fiert (rămas de pe la micul dejun) și să pui alături 1 felie de pâine și o salată de legume crude în care poți presăra puțină brânză/urda. Cu siguranță digestia ta nu o să fie încărcată sau mult întârziată. Evitați însă combinațiile de ou și carne seara sau când sunteți foarte obosiți sau când mesele voastre sunt la ore târzii.

Ouăle de prepeliță sunt mai concentrate în proteine, raportat la dimensiunea lor, decât oul de găină, dar și în colesterol

Ouăle de găină sunt cele mai populare și accesibile ouă, având un echilibru excelent de nutrienți:

  • Proteine: Aproximativ 6-7 g de proteine per ou (50 g), care contribuie la repararea și creșterea țesuturilor.
  • Grăsimi: 5 g de grăsimi, majoritatea fiind sănătoase, cu un raport optim de grăsimi saturate și nesaturate.
  • Calorii: Aproximativ 70-80 kcal per ou.
  • Colesterol: Deși un ou de găină conține în jur de 185 mg de colesterol, studii recente sugerează că acesta are un impact minim asupra colesterolului seric la majoritatea persoanelor. Ne-am concentrat foarte mult atenția pe gălbenușul din ouă și am uitat să mai urmărim și ponderea celorlalte grăsimi animale în alimentație: brânzeturile, grăsimea din carne, din unt, etc.

Ouăle de prepeliță sunt mai concentrate în proteine, raportat la dimensiunea lor, decât oul de găină, dar și în colesterol. Deci, contrar folclorului, conțin și ele colesterol. Atenție la substituția corectă. 4-5 ouă de prepeliță la 1 ou de găină.

Printre dezavantaje ar fi conținutul ridicat de colesterol, dacă le consumăm excesiv și potențialul alergen, mai ales pentru copiii mici

Printre avantajele consumului de ouă amintim și:

  • Îmbunătățesc sănătatea creierului: Datorită colinei, contribuie la dezvoltarea cognitivă și funcția neurologică.
  • Sănătatea ochilor: Conțin luteină și zeaxantină, care protejează retina și reduc riscul de degenerescență maculară.
  • Energie: Vitaminele B sprijină metabolismul și producția de energie.
  • Conțin un nivel ridicat de proteine
  • Cost redus
  • Ușurința de preparare
  • Versatilitate în consum
  • Pot fi o gustare ușor portabilă, rezistând câteva ore în afara frigiderului, dacă sunt gătite corespunzător

Printre dezavantaje ar fi conținutul ridicat de colesterol, dacă le consumăm excesiv și potențialul alergen, mai ales pentru copiii mici.

Oul este un aliment tare sățios și este preferat de cei ce țin dietă. Ca să te poți bucura de aportul său crescut de proteine, consumă omletă din mai multe albușuri decât gălbenușuri. Dar nu exagera foarte mult cu această practică, întrucât vitaminele din ou se absorb optim doar în prezența grăsimilor din gălbenuș. Există alte alimente proteice cu care este bine să îți diversifici meniul atunci când vrei să slăbești: brânzică de vaci, urdă, pește și fructe de mare, carne de pasăre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *