Majoritatea dintre adulți nu-și pot începe ziua fără o ceașcă de cafea. Însă dieteticianul Jessica Ball explică de ce unele băuturi pe bază de cafea sau ceai ar trebui să le preparăm acasă și nu să le comandăm la cafenea. Probabil crezi că acasă poți prepara doar cafea simplă, dar nu este deloc greu să devii mai creativ. Aceste rețete simple demonstrează cât de ușor poate fi, iar prepararea băuturilor de cafea și ceai acasă te poate ajuta să economisești bani, arată eatingwell. Iată 6 băuturi pe bază de cafea și ceai pe care ar trebui să le faci, nu să le cumperi.
-
Cold Brew
Prepararea cold brew acasă este, probabil, mai simplă decât prepararea cafelei calde; necesită doar puțin mai mult timp și planificare. Tot ce trebuie să faci este să adaugi cafeaua măcinată în apă (aproximativ 2-3 linguri la o ceașcă, în funcție de cât de tare îți place) și să o lași în frigider timp de 12 ore sau peste noapte. Apoi strecoar-o, și ai propriul cold brew preparat din boabele de cafea preferate. Prepararea acestei băuturi populare acasă poate economisi serios bani, având în vedere că la cafenea prețul poate fi mai mare decât pentru o cafea caldă.
-
Whipped Coffee
O rețetă virală de pe TikTok arată „cafeaua bătută”, care este o combinație între cafeaua de dimineață și desert. Deși probabil nu este ceva de savurat zilnic, având în vedere pașii necesari și conținutul de zahăr adăugat, este o opțiune grozavă pentru momentele în care vrei să recreezi experiența cafenelei acasă. Poți face versiunea vegană folosind lapte vegetal. De asemenea, o poți personaliza băutura pe bază de cafea adăugând extract de vanilie sau migdale, pudră de cacao sau condimente precum scorțișoara.
Tot ce trebuie să faci este să combini 2 lingurițe de cafeau instant cu două lingurițe de zahăr și puțină apă fierbinte. Folosind un tel, un mixer manual sau chiar o furculiță, bate amestecul până devine spumos și își dublează volumul. Procesul durează aproximativ 3-5 minute (mai puțin dacă folosești un mixer). Umple un pahar cu lapte cald sau rece și adaugă cuburi de gheață, dacă preferi o băutură rece. Așază spuma de cafea bătută deasupra laptelui și servește.
-
Matcha Latte
Matcha este popular, foarte bogat în cofeină și, chiar dacă pare greu de crezut, este ușor de preparat acasă. Latte-ul nostru cu ceai verde matcha este gata în doar 10 minute folosind doar trei ingrediente. Sau poți opta pentru versiunea rece, care este la fel de simplă. Reține că matcha trebuie amestecat bine pentru a evita formarea cocoloașelor, așa că, dacă faci des matcha, merită să investești într-un tel special pentru matcha.
Folosește o sită fină pentru a cerne pudra de matcha într-un bol mic sau într-o ceașcă. Acest pas ajută la evitarea cocoloașelor și face băutura mai fină. Adaugă aproximativ 60 ml apă fierbinte (80°C) peste pudra de matcha. Folosește chasen-ul sau un tel pentru a amesteca rapid în formă de „W” până când se formează o pastă omogenă, cu spumă fină deasupra. Încălzește laptele într-un ibric sau la microunde, fără a-l aduce la fierbere. Dacă preferi un latte mai aerat, spumează laptele cu un spumător electric sau manual, apoi toarnă laptele peste pasta matcha, direct în ceașcă și amestecă ușor. Dacă preferi rece, adaugă lapte rece sau folosește cuburi de gheață. Adaugă miere, sirop de agave sau alt îndulcitor, după gust, și amestecă ușor.
-
Cafea rece (Iced Coffee)
Deși am discutat deja despre cold brew, cafeaua rece sună destul de simplu (cu toate acestea, este preparată fierbinte și apoi răcită, spre deosebire de cold brew, care se lasă la infuzat în frigider). În lunile mai calde, îmi place să păstrez un borcan mare (sau o carafă) în frigider și să adaug orice cafea de filtru pe care nu o beau în ziua respectivă. Astfel, am cafea rece gata pregătită pentru diminețile aglomerate sau un impuls de energie după-amiaza. Poți fi creativ cu aromele, adăugând siropuri de casă, ierburi, unturi de nuci și ciocolată.
Poți prepara, de asemenea, cafea rece cu mentă și ciocolată sau cafea rece cu ciocolată și alune: într-un borcan cu capac de aproximativ 500 ml, adaugă cafeaua, laptele cu aromă de ciocolată și alune (sau alt tip de lapte) și crema tartinabilă cu aromă de ciocolată și alune, peste cuburi de gheață. Acoperă și agită energic până când crema tartinabilă se dizolvă complet în lichid, aproximativ 30 de secunde.
-
Ceai rece (Iced Tea)
Lanțuri populare precum Dunkin’ și Starbucks au o varietate de băuturi pe bază de ceai sau „răcoritoare”, care sunt practic ceai rece cu arome. Dar, cu o colecție bine aprovizionată de ceaiuri, poți recrea cu ușurință aceste băuturi acasă la o fracțiune din preț. Pur și simplu infuzează ceaiul sau combinația de ceaiuri dorită și adaugă fructe, siropuri de casă, citrice sau ierburi pentru mai multă savoare. Prepară un ceai rece cu hibiscus și rodie dacă ai nevoie de inspirație: Infuzează 10-12 pliculețe de ceai de hibiscus în 4 căni de apă fierbinte. Apoi toarnă-l într-o carafă mai mare și amestecă cu o cană de suc sau nectar de rodie și adaugă 4 căni de apă rece. Se servește rece, cu gheață și decorat cu felii de lămâie.
-
Martini cu espresso
Nu este dimineață tot timpul, iar uneori ai nevoie de o cafea bună după o săptămână lungă. Martini cu espresso sunt la modă acum, dar trebuie consumat cu moderație. Adică cel mult una sau două băuturi dacă obișnuiești să bei. Poți face propriul espresso sau, dacă nu ai un espressor, poți prepara un shot dublu de espresso. Asta dacă plănuiești un cocktail cu espresso pentru seară. Încearcă rețeta clasică de Martini cu espresso sau schimbă lucrurile cu versiunea congelată. Umple pe jumătate un shaker pentru cocktailuri cu gheață. Adaugă 60 ml de vodcă, 60 ml de lichior de cafea, 2 shot-uri de cafea espresso și 30 ml de sirop simplu, dacă dorești. Acoperă și agită bine până când băutura este bine răcită. Strecoară băutura în două pahare de cocktail. Decorează fiecare pahar cu 3 boabe de cafea așezate pe spuma cocktailului, dacă dorești.