„Zahărul” Jaggery, benefic pentru sănătatea inimii/Acest îndulcitor nerafinat, obținut din trestie de zahăr, îmbunătățește fluxul sanguin și tensiunea arterială și reduce inflamația și colesterolul

jaggery Sursa foto: Pexels

Jaggery este un îndulcitor natural, nerafinat, obținut din trestie de zahăr ce poate avea, potrivit healthshots.com, efecte benefice asupra inimii.

Este un lucru știut că zahărul rafinat aduce cu el o mulțime de probleme de sănătate, iar o modalitate eficientă de a-l elimina din alimentație este să îl înlocuim cu jaggery. Mâncărurile vor fi, în continuare, dulci, dar vă veți mențineți greutatea sub control, iar pentru inima dumneavoastră vor exista multe beneficii.

Totuși, trebuie să-l consumați cu moderație pentru că, deși este sănătos, este și bogat în calorii.

Ce este jaggery?

Jaggery este un îndulcitor natural nerafinat, obținut din trestie de zahăr sau sevă de palmier. Cunoscut pentru aroma sa bogată, asemănătoare caramelului și culoarea maro intens, jaggery este foarte popular în bucătăria din Asia de Sud și Africa, dar este folosit în lumea întreagă.

„Este considerat o alternativă mai sănătoasă la zahărul rafinat, deoarece reține mai multe minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu și potasiu, datorită naturii sale mai puțin procesate”, spune nutriționistul Kejal Shah.

Potrivit unui studiu publicat în revista eFood, 100 g de jaggery, preparat din trestie de zahăr, conține carbohidrați precum zaharoza: 72–78 g, fructoză și glucoză: 1,5–7 g.

Jaggery, benefic pentru sănătatea inimii

Da, jaggery poate aduce beneficii sănătății inimii atunci când este consumat cu moderație. Are un conținut ridicat de minerale și compuși naturali care susțin funcția cardiovasculară.

„Este preferat în locul zahărului rafinat, deoarece conține minerale esențiale precum potasiul, care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Antioxidanții prezenți în jaggery pot ajuta la protejarea inimii de stresul oxidativ”, spune Shah.

De asemenea, jiggery ajută la digestie, iar o digestie bună este crucială pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, este important să consumați jaggery cu moderație. O lucrare de cercetare, publicată în Agricultural and Biological Sciences, afirmă că jaggery este digerat mai lent decât zahărul. Acest lucru duce la o eliberare mai lungă de energie și nu este dăunător pentru organism. Această proprietate este cea caree îl face să fie mai sănătos decât zahărul alb. Cu toate acestea, deși este o opțiune mai sănătoasă, consumul excesiv poate duce, totuși, la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Iată cum ajută jaggery inima.

Jaggery, bogat în antioxidanți

Jaggery conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ, ce contribuie major la bolile de inimă. Antioxidanții protejează celulele inimii de daunele cauzate de radicalii liberi, scăzând riscul de atacuri de cord. Când vine vorba de protecție împotriva daunelor, acest zahăr nerafinat a arătat o protecție de 97% în comparație cu zahărul brun, potrivit unui studiu publicat în revista Food Chemistry.

Jaggery, sursă de minerale esențiale

Jaggery este bogat în minerale precum potasiu și magneziu. Potasiul ajută la controlul tensiunii arteriale, prin echilibrarea nivelului de sodiu, reducând tensiunea asupra inimii. Magneziul sprijină relaxarea vaselor de sânge, ceea ce este important pentru sănătatea inimii. Potrivit unei lucrări de cercetare, publicată în revista Agricultural and Biological Sciences, 100 de grame (g) de zahăr natural conțin 40-100 de miligrame (mg) de calciu, 70-90 mg de magneziu, 1056 mg de potasiu, 20-90 mg de fosfor, 19-30 mg de sodiu și 10-13 mg de fier.

Jaggery îmbunătățește fluxul sanguin

Jaggery este cunoscut pentru îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce poate reduce riscul de coagulare și poate contribui la sănătatea inimii. Circulația îmbunătățită favorizează, de asemenea, furnizarea de oxigen către țesuturile inimii, ceea ce stimulează sănătatea cardiovasculară. Potrivit unui studiu, publicat în jurnalul eFood, consumul acestei forme nerafinate de zahăr crește și aportul de potasiu. Acest lucru, la rândul său, poate reduce tensiunea arterială.

Jaggery poate reduce inflamația din corp

Antioxidanții și alți compuși din jaggery au proprietăți antiinflamatorii, care pot reduce inflamația cronică a vaselor de sânge – un factor semnificativ în dezvoltarea bolilor de inimă. Produsele nerafinate din trestie de zahăr au un efect protector asupra inimii, prin reglarea unora dintre căile inflamatorii, arată acest studiu, publicat în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă.

Jaggery ajută la reducerea colesterolului rău

Colesterolul LDL, adesea denumit colesterol „rău”, joacă un rol semnificativ în sănătatea inimii. El poate duce la dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune în care placa de aterom se acumulează în artere și le îngustează, reducând fluxul sanguin. Dacă această placă se rupe, poate declanșa un cheag de sânge și poate duce la un atac de cord.

Cât jaggery ar trebui să mănânci?

Moderația este esențială, atunci când vine vorba de a mânca jaggery. „În general, aproximativ 10-20 de grame (aproximativ 1-2 lingurițe) de jaggery pe zi poate fi o cantitate sigură”, spune Shah. Consumul de jaggery în exces ar putea duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, care poate dăuna sănătății inimii, pe termen lung. Consultați un medic pentru a ajusta cantitatea în funcție de profilul dumneavoastră de sănătate, mai ales dacă aveți diabet sau alte probleme metabolice.

Cum să mănânci jaggery pentru sănătatea inimii?

Există diferite moduri prin care acest ingredient versatil poate fi folosit în dieta ta zilnică:

  • Utilizați ca înlocuitor: Înlocuiți zahărul rafinat în ceai, cafea și deserturi cu o cantitate mică de jaggery.
  • Adăugați la cereale sau terci, la micul dejun: o cantitate mică de jaggery în fulgi de ovăz, granola sau terci oferă dulceață și adaugă nutrienți.
  • Combinați cu oleaginoase și semințe: amestecați jaggery cu oleaginoase sănătoase pentru inimă, cum ar fi migdalele și nucile, pentru o gustare hrănitoare.
  • Includeți în produse de panificație: Jaggery poate fi folosit la coacere, ca înlocuitor al zahărului rafinat, în rețete precum brioșe, prăjituri sau batoane energizante.
  • Consumați mâncăruri tradiționale: Multe mâncăruri tradiționale, cum ar fi mâncărurile pe bază de linte și curry, încorporează jaggery, permițându-vă să beneficiați de nutrienții săi într-un mod echilibrat.

Efectele secundare ale consumului de jaggery pentru sănătatea inimii

Deși există multe beneficii ale jaggery, trebuie să fiți atenți atunci când îl consumați. Acest îndulcitor natural este bogat în calorii și poate duce la creșterea în greutate, dacă este consumat în exces, ceea ce, la rândul său, poate afecta negativ sănătatea inimii. De asemenea, jiggery poate crește nivelul de zahăr din sânge, datorită conținutului său ridicat de zahăr natural, prezentând un risc pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină. Ca toate zaharurile, și acesta poate contribui la apariția cariilor dentare, dacă nu se menține igiena orală. Unele soiuri disponibile în comerț pot conține impurități, dacă nu sunt procesate corespunzător, așa că cel mai bine este să vă procurați un jaggery care este de înaltă calitate și organic.

Puteți mânca jaggery în fiecare zi?

Da, puteți mânca jaggery zilnic, cu o singură condiție: să fie în cantități mici și să se încadreze într-o dietă echilibrată, spune Shah. Secretul este să-l consumi zilnic cu moderație, pentru ca el să-ți ofere beneficii fără a supraîncărca organismul cu zahăr.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *