India este capitala mondială a diabetului/Iată alimentele din bucătăria indiană care sunt responsabile de apariția bolii

India este capitala mondială a diabetului Foto: Freepik

Bucătăria indiană este printre cele mai sănătoase zece din lume, însă a fel ca în orice altă mâncare tradițională, există unele preparate ce ar trebui consumate cu limită. Un studiu clinic, primul de acest fel, a dezvăluit o legătură între alimentele bogate în produse finale de glicație avansată (AGEs), inclusiv alimentele ultraprocesate și fast-food, și statutul Indiei de „capitala mondială a diabetului”, potrivit Firstpost.

Studiul finanțat de guvern, realizat de cercetători de la Consiliul Indian de Cercetare Medicală (ICMR) și Fundația de Cercetare a Diabetului Madras (MDRF), a fost publicat recent în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție.

Cum a fost realizat studiul

Pentru a efectua studiul clinic, 38 de adulți care erau fie supraponderali, fie obezi, dar fără diabet, au fost împărțiți în două grupuri.

Vezi detalii

În timp ce un grup a primit o dietă cu AGEs scăzut timp de 12 săptămâni, al doilea grup a fost hrănit cu o dietă cu AGEs înalt în aceeași perioadă.

AGEs-urile sunt compuși nocivi formați atunci când proteinele sau grăsimile se combină cu zahărul în fluxul sanguin într-un proces numit glicație, conform Healthline. Alimentele AGEs ridicat sunt cele preparate folosind diferite metode de gătit, cum ar fi prăjirea, prăjirea și prăjirea superficială. Alimentele cu AGEs scăzut le includ pe cele gătite prin fierbere sau la abur.

Ce a constatat studiul

Studiul a arătat că participanții care au consumat alimente cu AGEs scăzut au prezentat o sensibilitate îmbunătățită la insulină și un risc mai scăzut de diabet de tip 2 în viitor, în comparație cu grupul cu dietă cu AGEs ridicat.

Sensibilitatea la insulină se referă la cât de bine răspund celulele la insulină, un hormon produs de pancreas care ajută la reglarea nivelului de glucoză (zahăr) din sânge.

După 12 săptămâni, cercetătorii au descoperit o creștere semnificativă a indicelui de dispoziție orală a insulinei, care măsoară sensibilitatea la insulină, în grupul cu dietă cu AGEs scăzut, comparativ cu cei care au consumat dieta cu AGEs ridicat.

Studiul arată, de asemenea, că consumul de dietă cu AGEs înaltă poate duce la inflamație în organism, o cauză de bază a diabetului. „Acest lucru se datorează faptului că glicația – un proces chimic neenzimatic în care o moleculă de zahăr se leagă de o moleculă de proteină sau lipide – poate duce la reacții dăunătoare în organism”, potrivit autorilor studiului.

Alimentele cu AGEs ridicată includ chipsuri, pui prăjit, samosa, pakoras, bacon, carne de vită, produse coapte precum prăjituri și dulciuri, nuci prăjite, semințe de floarea soarelui și alimente procesate precum maioneza. Semințele crude sunt sănătoase, dar prin prăjire, acestea dezvoltă AGEs.

Dieta care ar putea reduce riscul de diabet

Cercetătorii spun că persoanele supraponderale (cei cu un indice de masă corporală sau IMC de peste 25) și obezi (cu un IMC de 30 sau mai mult) pot reduce stresul oxidativ din corp luând alimente cu conținut scăzut de AGE, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale și lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Stresul oxidativ este un dezechilibru al radicalilor liberi și al antioxidanților care poate declanșa inflamația și deteriorarea celulelor. „Această intervenție alimentară are potențialul de a atenua povara diabetului de tip 2 legat de obezitate”, au remarcat autorii studiului.

Acesta este un studiu revoluționar care examinează modul în care dietele bogate în AGEs alimentează criza diabetului din India. „Studiul pentru prima dată în India a arătat că dietele cu AGEs scăzut ar putea fi o strategie potențială pentru a reduce riscul de diabet”, au spus cercetătorii.

Studiile anterioare au legat consumul de alimente foarte procesate, bogate în grăsimi, zahăr, sare și AGE cu un risc crescut de boli cronice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *