O rețea de piețe dedicate micilor producători agroalimentari în zona Mediteranei, cu sprijin și consultanță din Italia. Prima, la Alexandria, în Egipt, cu participarea ministrului italian al Agriculturii

piete taranesti, piete locale, Mami Farmers Market, Africa, Mediterana, retea de piete Alexandria, Egipt foto: facebook.com/World Farmers Markets Coalition

A fost inaugurat sâmbătă, 26 octombrie, la Alexandria, în Egipt prima piață dedicată micilor producători agricoli care face parte dintr-o rețea care se dorește a ajuta comunitățile locale, informează agenția italiană de știri Ansa. Pentru cine ar putea fi în treacăt prin acele zone, ea se află în Piața Saad Zaghloul a cunoscutului oraș care cu milenii în urmă găzduia celebra bibliotecă din Alexandria.

Este primul punct pe harta unei viitoare hărți a unei rețele de piețe dedicate micilor producători agroalimentari. Ar urma să se întindă de la Mediterana în Africa și să cuprindă, pe lângă Egipt, Albania, Tunisia, Kenia, Liban.

Inițiativa face parte din proiectul Mediteand African Markets Initiative (Mami-Farmers Markets), finanțat de ministerul de Externe italian și realizat de mai multe asociații de sector: Ciheam Bari, în colaborare cu Workd Farmers Markets Coalition și cu consultanța oferită de rețeaua de piețe Campagna Amica a asociației italiene Coldiretti, care reunește cultivatorii direcți.

În cazul celei din Egipt, a fost implicată și ambasada Italiei la Cairo, fiind prezent la inaugurare ambasadorul Italiei alături de ministrul italian al Agriculturii, Francesco Lollobrigida, ministrul egiptean al comerțului intern și alte personalități reprezentând entitățile implicate în proiect.

Piețe locale pentru un consum sustenabil și alimente de calitate

Obiectivul declarat al Mami este acela de a crea piețe tărănești locale care să promoveze modele de consum sustenabil și să sprijine economiile agricole locale, favorizând accesul consumatorilor la produse locale și de calitate. Totodată, proiectul are și o valență socială și de dezvoltare comunitară.

Dezvoltarea relațiilor cu țările din bazinul Mării Mediterane reprezintă o opțiune strategică  a actualului guvern italian, care mizează pe creșterea relațiilor economice și amplificarea legăturilor interculturale între Italia și statele din întreg bazinul și zona limitrofă acestora.

Totodată, un alt obiectiv declarat al guvernului Georgia Meloni este acela de promovare a sectorului agroalimentar italian și a gastronomiei tradiționale italiene, recunoscută la nivel internațional.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *