Legătura dintre seleniu și cancer / Studii recente sugerează că acest mineral ar putea juca un rol crucial în prevenirea răspândirii cancerului în organism / Se găsește în nucile braziliene, în fructele de mare și în cereale

nuci braziliene Sursa foto: Pexels

Un nou studiu finanțat de Cancer Research UK sugerează că un mineral obișnuit din alimentația noastră ar putea juca un rol crucial în prevenirea răspândirii cancerului de sân triplu negativ. Seleniul, cunoscut pentru prezența sa în nucile braziliene, fructele de mare și cereale, este esențial pentru sănătatea umană. Deși acesta susține funcția tiroidiană, întărește sistemul imunitar și protejează celulele, cercetările recente arată că seleniul ar putea avea un rol mult mai complex și mai important în contextul cancerului, conform Cancer Research UK.

Seleniul a fost deja studiat anterior în contextul prevenirii cancerului, dar noile descoperiri au scos la lumină o legătură mai profundă. Cercetările arată că celulele canceroase au nevoie de acest mineral pentru a funcționa corect în timp ce încearcă să se răspândească în organism. De fapt, lipsa de seleniu poate declanșa moartea celulară printr-un proces numit ferroptoză, o formă de autodistrugere a celulelor. Acest mecanism este esențial pentru a împiedica celulele deteriorate sau canceroase să se dezvolte.

Studiul, publicat în EMBO Molecular Medicine, relevă faptul că celulele canceroase de sân triplu negative sunt capabile să se protejeze de ferroptoză atunci când se adună în grupuri. Acestea produc o moleculă de grăsime care conține acid oleic, prezent și în uleiul de măsline, care le protejează în absența seleniului, permițându-le să crească și să se răspândească.

Totuși, celulele canceroase devin vulnerabile atunci când se separă de aceste grupuri și călătoresc în alte părți ale corpului. În acest moment, lipsa de seleniu le face mai susceptibile la ferroptoză, oferind cercetătorilor o oportunitate de a interveni.

Un potențial nou tratament pentru cancerul de sân triplu negativ

Dr. Saverio Tardito, conducătorul cercetării, subliniază importanța seleniului pentru sănătatea generală, dar și pentru potențialul său de a fi utilizat într-un nou tip de tratament pentru cancerul de sân triplu negativ.

„Avem nevoie de seleniu pentru a supraviețui, așa că eliminarea acestuia din dieta noastră nu este o opțiune”, explică Tardito. „Cu toate acestea, dacă putem găsi un tratament care să interfereze cu absorbția acestui mineral de către celulele canceroase de sân triplu negative, am putea preveni răspândirea acestui cancer în alte părți ale corpului”.

Deși cancerul de sân în sine poate fi adesea tratat cu succes prin intervenții chirurgicale sau terapie, problema majoră apare atunci când cancerul metastazează. „Când cancerul se răspândește, se dovedește mai greu de controlat”, adaugă Tardito. Cercetările echipei sale au demonstrat că interferarea cu metabolismul seleniului în celulele canceroase a fost o metodă eficientă de a le distruge, mai ales atunci când acestea migrau prin sânge pentru a metastaza.

Speranță pentru pacienți

Aproximativ 15% dintre cei diagnosticați cu cancer de sân în Marea Britanie suferă de cancer de sân triplu negativ, un tip de cancer care nu poate fi tratat prin metode hormonale sau cu medicamente vizând proteina HER2, din cauza lipsei de receptori specifici. Din acest motiv, cancerul de sân triplu negativ este mai dificil de tratat, iar prognosticul pacienților este, în general, mai rezervat. Dr. Sam Godfrey, director de cercetare, subliniază importanța acestei descoperiri: „Cercetarea aceasta ar putea fi cheia pentru prevenirea răspândirii acestui tip de cancer și ar avea un efect revoluționar asupra modului în care este tratată această boală”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *