Prea puțini poate știu, dar există și o zi națională a gastronomiei și vinurilor românești
Scurt istoric al declarării primei duminici din octombrie Zi Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc
Proiectul organizării unei Zile naţionale a Gastronomiei şi Vinului românesc a fost iniţiat de către Nico Lontraş, Executive Chef Casa Timiş, de Cezar Ioan, publisher vinul.ro, alături de Cosmin Dragomir, publisher gastroart.ro şi aprobat prin lege în aprilie 2019.
La 7 iunie 2017, cu prilejul primului Congres de gastronomie şi vin, desfăşurat la Bucureşti, cei trei pomeniți mai sus au propus un “Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România”, argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală, cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională. “Declararea unei „Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România” care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră”, au subliniat iniţiatorii manifestului.
În acest sens, un proiect legislativ a fost înregistrat la Senat, la 29 mai 2018, fiind semnat de 19 parlamentari.
La 18 octombrie 2018, s-a votat în unanimitate ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Camera Deputaţilor a adoptat, la 27 martie 2019, proiectul care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie. (Legea nr. 79/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.)
Primele două ediții ale Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului s-au ținut, din cauza pandemiei, într-un mediu restrâns. Ulterior a fost aniversată la Casa Timiș, unul dintre inițiatorii proiectului.
Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc 2024 la Casa Timiș
Ajunsă la a cincea ediție, această gală omagiază excelența culinară și oenologică, într-un cadru elegant, unde tradiția se îmbină cu rafinamentul. Fiecare ediție este marcată de o tematică unică, dezvăluită în seara galei de Executive Chef Nico Lontras.
Tematicile anterioare, precum Emoție, Acasă, Istorie și Recunoștință, au reflectat etape importante din povestea Casei Timiș.
Tema din acest an, păstrată secretă, va fi dezvăluită pe 6 octombrie 2024, când Chef Nico Lontras va prezenta un meniu rafinat, cu 5 preparate inedite, inspirate de noul concept.
La eveniment vor participa personalități din lumea gastronomiei și vinului, iar maestrul de ceremonii va fi nimeni altul decât Virgil Mănescu, educator de etichetă și diplomație socială.
Oaspeții vor savura vinuri din colecția Casa Timiș, premiate la nivel internațional, într-o atmosferă ce transformă tradițiile românești într-o simfonie a gusturilor și aromelor.