ANALIZĂ: Prețurile îngrășămintelor, în special azotul și fosfatul, peste mediile istorice, la nivel global

gaz, ingrasaminte, rusia, europa Sursa foto: Dreamstime

Piețele globale de îngrășăminte au cunoscut, în 2024, circumstanțe dificile. În ciuda speranțelor inițiale de recuperare, cererea de îngrășăminte nu a reușit să-și mențină creșterea începută în anul 2023. Cererea pentru îngrășămintele cheie a rămas slabă. Indicele de accesibilitate al îngrășămintelor, în prezent neutru, se așteaptă să devină negativ din cauza presiunilor asupra marjelor de operare ale fermierilor.

În prima jumătate a anului 2024, prețurile îngrășămintelor nu au arătat semne că anul va menține ritmul de recuperare observat în 2023, potrivit unui raport al RaboResearch.

Acum, pe măsură ce se apropie sezonul de culturi din emisfera sudică, situația pentru unele îngrășăminte, cum ar fi MAP și DAP, rămâne provocatoare. Îngrășămintele MAP și DAP sunt tipuri de îngrășăminte cu amoniu. Aceste îngrășăminte sunt utilizate pe scară largă în scopuri agricole ca surse de azot și fosfor. Fosforul este prezent sub formă de P2O5, în timp ce azotul este prezent sub formă de amoniu.

Prețurile acestora sunt considerabil mai mari în comparație cu anii anteriori și cu alte îngrășăminte, cum ar fi potasiul.

„Cu aceste prețuri ale îngrășămintelor, plus presiunea asupra marjelor de operare ale fermierilor din cauza prețurilor scăzute la produsele agricole, nu ne așteptăm ca creșterea cererii de îngrășăminte să revină la nivelurile din 2023 în următoarele șase luni,” spune Bruno Fonseca, analist senior – inputuri agricole la RaboResearch.

„Proiecțiile privind recoltele globale puternice continuă să pună presiune asupra piețelor de mărfuri, conducând la scăderea prețurilor și la diminuarea marjelor de operare pentru fermieri,” explică Fonseca. „În același timp, prețurile azotului și fosfatului rămân peste medii istorice. Indicele nostru de accesibilitate sugerează că accesibilitatea îngrășămintelor va trece în teritoriu negativ în următoarele opt luni.”

Accesibilitatea fosfatului s-a înrăutățit semnificativ în ultimele luni. Această scădere este atribuită creșterii prețurilor pentru îngrășămintele MAP și DAP, împreună cu prețurile nefavorabile ale mărfurilor.

În contrast, indicii de accesibilitate pentru azot și potasiu au arătat stabilitate, în timp ce prețurile ureei au experimentat fluctuații din cauza problemelor de aprovizionare de la sfârșitul lunii iunie. Indicele de accesibilitate al potasiului a înregistrat o ușoară îmbunătățire în iulie, deoarece reducerea prețurilor îngrășămintelor a compensat impactul negativ al deteriorării prețurilor mărfurilor.

Prețurile scăzute la mărfurile agricole continuă să pună presiune asupra marjelor și cererii de îngrășăminte.

Pe parcursul anului 2024, prețurile la mărfurile agricole au avut o tendință persistentă de scădere, fiind determinate în principal de recoltele record sau aproape-record de porumb și soia din SUA și Brazilia, conducând la stocuri globale masive. Alți factori includ incertitudinile economice, costurile mai mari de transport, tensiunile geopolitice, reaparția fenomenului La Niña, protecționismul și un mediu de export provocator.

„Implicarea prețurilor mai scăzute la mărfurile agricole este extinsă. Ele strâng marjele producătorilor și afectează furnizorii,” spune Fonseca. „Marjele mai mici, la rândul lor, afectează accesibilitatea îngrășămintelor, diminuând cererea.”

Cât de mult pot influența piața prețurile gazelor naturale și geopolitica? Se pare că destul de mult, potrivit analistului RaboResearch.

„Mai multe evenimente ar putea schimba dinamica pieței pe termen scurt și ar trebui monitorizate îndeaproape,” avertizează Fonseca.

„Acestea includ prețurile gazelor naturale, care s-ar putea schimba rapid din cauza evenimentelor geopolitice sau a unei ierni reci iminent în emisfera nordică. În plus, schimbările în strategiile de export ale fosfatului din China și Maroc ar putea avea un impact. În cele din urmă, noile licitații indiene și chineze pentru potasiu sunt, de asemenea, factori importanți de urmărit.”

Având în vedere marjele așteptate ale fermierilor și suprafața globală a principalelor mărfuri agricole, RaboResearch se așteaptă să observe o creștere marginală a cererii de îngrășăminte în următorii doi ani.

Cererea de azot va continua probabil să recupereze lent în 2025 și să crească ușor în 2026. Cererea de fosfat va rămâne sub presiune în 2025, cu o creștere limitată în 2026.

Cererea de potasiu, care are în prezent prețuri mai favorabile, se recuperează ușor în 2024. Recuperarea se va încetini probabil în 2025, dar va crește din nou în 2026.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *