Peste 44.000 de hectare de culturi de primăvară, declarate ca fiind afectate de secetă în județul Prahova

agricultura, recolte agricole 2024, Uniunea Europeana, porumb, floarea soarelui productia de porumb productia de grau productia de orz productia de rapita productia de sfecla monitorizare UE MARS Sursa foto: Calyx22 | Dreamstime.com

Peste 44.000 de hectare de culturi de primăvară din judeţul Prahova au fost declarate ca fiind afectate de secetă, arată datele furnizate Agerpres de Direcţia pentru Agricultură Judeţean (DAJ).

„Pentru culturile semănate în primăvară: porumb, floarea-soarelui, mazăre, alte culturi, din înştiinţările depuse de către fermieri la UAT- urile unde sunt amplasate terenurile afectate de secetă şi din rapoartele operative întocmite şi transmise la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Prahova, suprafaţa declarată ca fiind afectată este de 44.143 de hectare. Gradul de afectare este în curs de stabilire, în urma deplasării comisiei judeţene de evaluare a pagubelor, la suprafeţele afectate de seceta pedologică”, arată sursa citată.

Potrivit DAJ, în judeţul Prahova au fost afectate de seceta pedologică suprafeţe din 57 UAT-uri, numărul fermierilor afectaţi fiind de 428.

Culturile de toamnă, afectate și ele

În ceea ce priveşte culturile de toamnă (grâu, triticale, orz, orzoaică, rapiţă), seceta a afectat 14.679 de hectare, cele mai multe fiind cultivate cu grâu şi triticale (9.941 de hectare). Pentru 4.649 de hectare care aveau culturi de toamnă a fost reţinut un grad de afectare cuprins între 71% şi 100%.

„Cea mai afectată zonă din Prahova a fost sudul judeţului, dar deficitul de apă din sol a fost extrem şi extins în toată zona de câmpie a judeţului. Cele mai afectate culturi au fost cele de porumb şi de floarea-soarelui, acestea fiind şi culturile principale ale judeţului Prahova”, mai precizează reprezentanţii DAJ.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *