Carnea cultivată în laborator, atacată legislativ în statul american Illinois/Unde își vinde Spania carnea de porc/Haos total în Germania – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 35

porc, carne de porc, Spania, Germania foto: pexels.com/Sebastian Coman Photography

Dragi cititori,

 ca întotdeauna, vești bune pentru început:

  •   Parlamentul European a convenit cu statele membre ale UE să nu mai clasifice fermele de creștere a animalelor din Uniune drept întreprinderi industriale. Acordul este un succes pentru Radan Kanev, membru al Grupului creștin-democrat (PE) din Parlamentul European și negociator – șef al Parlamentului pentru Directiva privind emisiile industriale.
  •   Un reprezentant al statului Illinois a depus proiectul de lege „Illinois Cultivated Meat Act”, care intenționează să interzică producția sau vânzarea de carne cultivată în acest stat. Anunțând proiectul de lege propus, reprezentantul statului, Chris Miller, a declarat: „Nu avem nevoie de laboratoare de carne falsă care să creeze un produs extrem de scump care încearcă să reproducă carnea adevărată”.
  •   Start-up-ul Alife Foods, cu sediul în Leipzig, nu mai există. Compania lucra la un șnițel de carne de cultură care urma să fie comercializat ca un produs hibrid cu proteine vegetale.
  •   USDA și Heartland Regional Food Business Center (RFBC) au lansat un program de granturi în valoare de 3,7 milioane de dolari destinat sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul alimentar și agricol din Iowa, Missouri, Kansas, Oklahoma, Nebraska și nord-vestul Arkansas. Granturile pentru crearea de afaceri sunt concepute pentru a ajuta întreprinderile să se extindă, să creeze locuri de muncă, să își sporească capacitatea și să aducă mai multe produse locale pe piață.
  •   Conform datelor lunare privind depozitele frigorifice ale USDA, stocurile de carne de porc congelată au scăzut cu 5% în iulie. Cantitatea de carne de porc din congelatoare la 31 iulie era cu 4% mai mică decât la aceeași dată cu un an înainte. Stocul de piept de porc din luna iulie a reprezentat o scădere de 30% față de luna iunie și de 17% față de acum un an.
  •   Președintele guvernului andaluz din Spania, Juanma Moreno, se află într-o vizită oficială în China, unde s-a întâlnit cu Departamentul Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, PCC. Oficialul andaluz a reamintit că produsele andaluze sunt foarte căutate aici, motiv pentru care este important să se includă în târgurile internaționale produse andaluze precum șunca maturată.

Calendarul evenimentelor:

  •   ASEAN FOOD & BEVERAGE EXHIBITION (FNB ASEAN) este un important târg specializat în industria alimentară și a băuturilor din regiunea ASEAN, care are loc anual la Centrul de Expoziții IMPACT din Nonthaburi, o suburbie a Bangkokului, Thailanda. Anul acesta va avea loc timp de 3 zile, de marți, 03 septembrie până joi, 05 septembrie 2024.
  •   RIGA FOOD este un târg de top pentru industria alimentară, care are loc anual la Centrul Internațional de Expoziții Kipsala din Riga, Letonia. Anul acesta are loc timp de 3 zile, de joi, 05.09.2024 până sâmbătă, 07.09.2024.
  •   ALIMENTARIA din Guatemala City este principalul târg de produse alimentare și băuturi din America Centrală. Târgul va avea loc timp de 3 zile, de luni, 09.09 până miercuri, 11.09.2024.

 Căi extreme

 În estul Europei credem că toată carnea care nu este exportată în China din Spania ajunge pe piețele noastre. Dar oare este așa? Datele furnizate de ICEX arată cum în prima jumătate a anului 2024 valoarea exporturilor spaniole de carne a ajuns la 5,642 miliarde de euro , aceasta fiind cu 1,3% mai mică decât în 2023, iar cantitatea exportată a totalizat 1,66 milioane de tone, cu 1,4% mai mică. După scăderea achizițiilor de carne de porc din China în prima jumătate a anului 2024, statele membre ale UE au reprezentat 63% din valoarea exporturilor spaniole, față de 41% în 2022. Pe țări, principalul cumpărător a fost Franța, cu o valoare de 836 de milioane de euro pentru 205.295 t importate, urmată de Italia, cu 590,75 milioane de euro și 173.299 tone importate. Principalul client din afara UE este China, cu 511,5 milioane de euro și 256.466 tone importate. Japonia este următoarea ca importanță, cu 395,5 milioane de euro și 103.087 de tone importate. Așadar, nu suntem principala țintă…

Germania, fostul lider al industriei de porci, este într-un haos total. Max Tönnies preia treptat conducerea concernului de carne de porc de la tatăl său, Clemens. Într-un interviu acordat cotidianului „Süddeutsche Zeitung”, el critică dur politica agricolă a guvernului federal german. În timp ce ministrul federal al agriculturii Cem Özdemir dorește să reducă numărul de animale de fermă în interesul climei și al bunăstării animalelor, Tönnies solicită o nouă politică agricolă: „Germania are nevoie de mai mulți porci, nu de mai puțini… Veniturile și finanțele pe care le pierdem sunt cele pe care le câștigă Spania. La urma urmei, porcii din Spania sunt hrăniți cu soia din America de Sud, care pune în pericol pădurea tropicală. Acesta nu este cazul Germaniei. Carnea de porc germană este cea mai ecologică din lume… În urmă cu câțiva ani, în Germania erau sacrificați un milion de porci în fiecare săptămână, acum sunt doar 700.000.”

Tiberiu Abraham, Dr.Abraham, Analiza Industriei Porcului
foto: Inquam

Are dreptate Max? Conform statisticilor, în 2023, aproximativ 3,19 milioane de tone de soia au fost importate în Germania, în principal din Brazilia. La prezentarea raportului privind recolta din 2024, ministrul agriculturii Cem Özdemir a chemat la un acord politic pentru a finanța restructurarea creșterii animalelor. Ministrul a subliniat că depozitele de cereale sunt bine umplute – dar schimbările climatice reduc randamentul culturilor. Pentru un musulman vegan, ar putea exista o corelație directă între porci și schimbările climatice, dar știința funcționează puțin diferit… pentru moment.

Deciziile ar trebui să se bazeze pe consultări. Autoritățile veterinare din districtele Saxoniei Inferioare au încetat în mare parte cooperarea cu Ministerul Agriculturii , conform deciziei prezidiului Consiliului districtual din Saxonia Inferioară. Începând cu 1 septembrie 2024, toate districtele își vor retrage angajații din numeroasele grupuri de lucru ale statului. Fac excepție participarea la comisiile statutare de formare și examinare și reuniunile obligatorii în cazul unei crize de boli ale animalelor sau al unor focare de toxiinfecții alimentare la scară largă în Saxonia Inferioară. Motivul boicotului: un deficit de 41 de milioane de euro pe an pentru îndeplinirea unei sarcini de stat.

Duminică, 1 septembrie, au avut loc alegeri în două state federale germane. În regiunea de est a țării, Turingia, formațiunea de extremă dreapta Alternative für Deutschland – sau Alternativa pentru Germania (AfD) – este pe cale să obțină victoria în alegerile parlamentare de stat. Potrivit ZDF, AfD ar urma să obțină 33,5% din voturi, cu mult înaintea partidului conservator Creștin-Democrat (CDU), cu 24,5%. În Saxonia, unde duminică au avut loc, de asemenea, alegeri regionale, cele două partide sunt la egalitate, potrivit radiodifuzorului de stat ZDF. Partidul de stânga nou înființat, alianța Sarah Wagenknecht – sau BSW – pare să ocupe locul al treilea atât în Turingia, cât și în Saxonia. Toate cele trei partide sunt în opoziție cu coaliția de guvernare „semafor”.

Timp de mulți ani, „verzii” păreau să fie partenerul acceptabil pentru orice coaliție politică din Europa. Acum, această culoare a devenit întunecată, verzii își impun agenda, o minoritate gălăgioasă încearcă să ne schimbe viețile conform propriilor convingeri. Am mai văzut acest lucru, iar Germania este locul potrivit pentru un semnal de alarmă. Agenda verde a adus partidele de extremă dreaptă și de stânga în topul preferințelor. Partidele tradiționale ar trebui să înțeleagă mesajul oamenilor, nu avem nevoie ca politica să meargă pe căi extreme!

4 septembrie 2024, Dr. Abraham

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *