Un renumit gastroenterolog explică de ce să alegem pastele din năut și linte/ Nu doar că nu conțin gluten, dar sunt o importantă sursă de fier, proteine și fibre

paste Sursa foto: Pexels

Când vine vorba despre paste, devine din ce în ce mai ușor să găsești opțiuni fără făină, așa că persoanele care suferă de intoleranță la gluten au de unde alege. Mai mult, pastele pe bază de leguminoase, făcute din năut sau linte, au ajuns să fie, oarecum, “la modă”. Însă, potrivit eatingwell.com, dr. Will Bulsiewicz, specialist în gastroenterologie și medicină internă la East Cooper Medical Center, autor al multor cărți de specialitate privind alimentația și recunoscut pentru explorarea relației dintre microbiomul intestinal și nutriția pe bază de plante, explică beneficiile și dezavantajele nutriționale ale pastelor cu năut și linte.

Pastele din năut și linte, mai bogate în nutrienți decât pastele din făină de grâu

În primul rând, nu ar trebui să fie surprinzător că pastele cu năut și linte sunt, de obicei, mai bogate în nutrienți decât pastele obișnuite.

„Pastele de  năut și linte au de două ori mai multe proteine și  de patru ori mai multe fibre, comparative cu pastele tradiționale” –Will Bulsiewicz medic gastroenterolog

Mai mult, din întreaga gamă de sortimente de paste din leguminoase, Bulsiewicz ne recomandă să le căutăm pe cele care conțin minimum 5 grame de fibre și 11 grame de proteine/ ​​per porție, pentru a maximiza unele dintre cele mai mari beneficii ale plantelor.

Știai că pastele din năut și linte sunt o sursă excelentă de fier?

Știai că există un alt nutrient pe care îl oferă aceste paste cu năut și linte? Este vorba despre fier. Leguminoasele sunt o sursă excelentă de fier și, având în vedere că fierul poate ajuta celulele noastre roșii din sânge să furnizeze oxigen în întregul corp, aceste paste pe bază de leguminoase te pot ajuta să te menții energizat și îți pot susține metabolismul.

Pastele din năut și linte, o alternativă sănătoasă, dar nu toată lumea le agreează textura și aroma

Deși aceste paste sunt sănătoase, există câteva lucruri de care ar trebui să ții cont înainte de a renunța la pastele din făină de grâu.

„Dezavantajul acestor minunate paste din năut și linte este că sunt mai scumpe decât cele din făină de grâu”, a spus Bulsiewicz.

În plus, pastele din leguminoase nu au aceeași textură sau aromă ca și pastele obișnuite, preparate din făină de grâu.

Mai mult, unii specialiști sunt de părere că pastele din leguminoase nu ar trebui să fie considerate un înlocuitor pentru pastele obișnuite, dar pot fi o opțiune bună atunci când dorești să crești conținutul de proteine ​​și fibre al mesei.

Chiar dacă, pentru unii dintre noi, pastele din năut și linte sunt o opțiune excelentă fără gluten și oferă o abordare diferită pentru a încorpora în meniu mai multe surse de proteine ​​​​și fibre pe bază de plante, alții s-ar putea să nu le agreeze gustul.

Așadar, ia în considerare că există și alte moduri în care poți include nutrienți precum fibrele și proteinele în pastele și tăițeii standard, din făină de grâu. Încercă rețete simple și delicioase, cum ar fi o salată de paste cu anghinare, năut și mozzarella și pastele cu dovlecei, fenicul și fasole albă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *