Seceta va reduce semnificativ recolta de porumb a Ucrainei în 2024

România a vândut Ucrainei cereale și semințe oleaginoase în valoare de peste 10.000.000 de euro; țara devastată de război mai cumpărat și legume românești România a vândut Ucrainei cereale și semințe oleaginoase în valoare de peste 10.000.000 de euro; țara devastată de război mai cumpărat și legume românești

Recolta de porumb a Ucrainei ar putea scădea anul acesta la 20-21 milioane tone metrice, de la aproximativ 30 milioane tone în 2023, dacă va continua seceta, a avertizat miercuri Consiliul Agrar din Ucraina (UAC), transmite Reuters, transmite Agerpres.

Cea mai mare parte a Ucrainei s-a confruntat în iulie cu valurile semnificative de căldură, ceea ce, susţin producătorii, va duce la scăderea randamentului culturilor cu aproximativ 30%. Marţi, oficialii de la Kiev estimau o recoltă de porumb de aproximativ 25 milioane în 2024. Ministerul Agriculturii urmează să publice noile prognoze privind culturile în septembrie.

Analiştii şi traderii se aşteaptă la o producţie de porumb între 23 şi 25 milioane tone, în timp ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) prognoza un nivel de peste 27 milioane tone. “Este posibil ca Departamentul american al Agriculturii să nu fi ţinut cont de impactul condiţiilor meteo extreme asupra recoltei de porumb a Ucrainei”, a precizat UAC.

Fermierii ucraineni ar urma să înceapă recoltarea porumbului spre finalul acestei luni. Ucraina este un producător major global de grâu şi porumb şi înainte de invazia rusească, în 2022, numai prin zona Mării Negre ţara exporta aproximativ şase milioane tone de cereale pe lună.

Vânzările de cereale sunt o sursă crucială de venituri şi, în timp ce preţurile pe plan mondial sunt reduse, fermierii ucraineni lipsiţi de resurse financiare au puţine alegeri şi trebuie să facă eforturi pentru a continua exporturile deoarece au nevoie să finanţeze următorul sezon de semănat.

În iulie, Ucraina a dublat exporturile de cereale la peste 4,2 milioane tone metrice, faţă de perioada similară din 2023, conform datelor Uniunii Traderilor de Cereale (UGA), în pofida intensificării atacurilor ruseşti la Odesa, un hub cheie de export în zona Mării Negre, şi Ismail, un port important la Dunăre pentru transportul cerealelor către Europa.

Creşterea vine în pofida reducerii producţiei în acest sezon, din cauza perturbărilor provocate de război, şi nu există garanţii că Kievul poate susţine această tendinţă în sezonul 2024/2025. Exporturile reprezintă o combinaţie între grâul din noul sezon şi porumbul din stocurile de anul trecut, când s-a înregistrat un nivel ridicat al recoltei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

România a vândut Ucrainei cereale și semințe oleaginoase în valoare de peste 10.000.000 de euro; țara devastată de război mai cumpărat și legume românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *