Sunt colecționară de rețete de gem și dulceață de fructe, realizate în timp redus. Ne plac mult aceste produse făcute în casă, dar urăsc să stau cu orele să mestec în cratiță și să adun spuma.
Așa că am încercat (cu succes) un gem de prune pregătit în cuptorul cu microunde. Pentru că era prima dată când l-am făcut am ales o cantitate mică, doar 7 prune, până într-un kg. Prunele erau bine copte, le-am înțepat cu o furculiță pe toate părțile și le-am pus în microunde într-un vas ceramic, rezistent. Am adăugat 3 linguri de sirop de curmale (pentru că prunele sunt acrișoare, altfel nu aș fi pus nimic). Am acoperit vasul și am programat cuptorul câte 3-4 minute, întorcând fructele între reprize. Am repetat această secvență de 3 ori până au trecut 10 min.
Am scos sâmburii căzuți în vas (de asta am numărat fructele, să știu câți sâmburi sunt de scos). Am mai pus gemul la cuptor pentru 5 minute. Tot timpul cuptorul a fost la putere maximă 800W.
La final am adăugat scorțișoară măcinată (o linguriță) și am pus gemul în borcanele sterilizate, vezi aici cum. Nu vor dura prea mult așa că nu am pasteurizat. Dacă faceți cantitate mai mare și/sau o păstrați mai mult timp vă recomand să puneți zahăr peste fructe, minim 350 de gr de zahăr la kg de fructe. Pentru că zahărul este conservant. În plus borcanele ar trebui pasteurizate. Evident se poate face din orice fel de fructe.
Peste gemul răcit din borcane am pus o mână de nuci coapte și tăiate. Acest gem natural merge minunat cu un iaurt sau un porridge la micul dejun. Este delicios și pus peste o felie de pâine proaspătă unsă cu unt.