Cocktailul făcut cu vin de Jerez – la modă în această vară în Spania și Europa

cocktail Sursa foto: El Pais

În prezent, există mai multe băuturi cu un conținut scăzut de alcool, având la bază vinurile de Jerez. Sunt rezultatul popularității pe care a dobândit-o spritz-ul în ultimii ani și a reducerii consumului de alcool ca și comportament general al consumatorului, apreciază El Pais.

„Mulți oameni cunosc deja această băutură”, spune Mar Bullón, proprietară a unui local de vinuri din Madrid. Băutura la care se referă are o culoare similară cu limonada și se numește Croft Twist. Fino Spritz. Cu alte cuvinte, un aperitiv slab realizat cu un strop de vin de Jerez, care până de curând era cunoscut doar în sudul Spaniei. Începând de anul trecut, madrilenii care veneau în vacanță și îl testau, luau cutii întregi. Băutura a devenit un fenomen în Andaluzia și încetul cu încetul își face loc și în alte părți ale Spaniei, în timp ce, în paralel, se dezvoltă produse similare, cum ar fi Soho’s Fino Spritz.

Se bea „foarte rece, cu gheață și câteva frunze de mentă”, așa cum recomandă chiar brandul. „Ce altceva ți-ai putea dori de la un vin pe timp de vară? Am văzut clar că va fi un succes”, spune un comerciant din Madrid. Cei mai interesați de aperitiv, par a fi tinerii.

Pe piața internațională, băutura este prezentă în Anglia — unde are de asemenea succes, Elveția, Germania și Argentina, iar mare parte din succesul său, susțin reprezentanții cramei producătoare și ai localurilor ce o vând, se datorează conținutului său scăzut de alcool, având doar 5,5 grade. „Această băutură a devenit aperitivul la modă, o parte esențială a culturii noastre de vinuri din zona Cádiz, de care suntem foarte mândri”, susține un proprietar de bar din sudul Spaniei. Este o variantă gata preparată a cocktailului rebujito, doar că barmanul nu mai pierde timp să-l prepare. Rebujito este o combinație de vin de Jerez cu o băutură cu lămâie, pe care unii o numesc ”genialitate” și alții ”o crimă împotriva vinului de Jerez”.

Împinși de asemenea de creșterea băuturilor alcoolice carbogazoase și a spritz-urilor și de tendința de reducere a consumului de alcool și a aportului caloric, o altă firmă a lansat în septembrie trecut Soho’s Fino Spritz. Băutura, având de asemenea o tărie de 5,5 grade și 61 de kilocalorii, este inspirată de cocktail-ul Sherry Cobbler, creat de bartenderul Martha King Niblo în anii 1830 și constă într-o bază de vin Fino de Jerez cu arome naturale de lămâie, bergamotă și mentă. „Prepararea sa este destul de simplă. Un bun Fino este esențial pentru a da caracter întregului, o alegere corectă a aromelor (mentă, lămâie sau bergamotă) și soda”, explică directorul general al cramei din Jerez. Activitatea de producere a vinului aici datează din 1781.

Producătorii acestor băuturi spun că produsele ajută la popularizarea vinurilor de Jerez în afara ariei lor de distribuție tradițională și de asemenea creează „o bază de posibili consumatori de vinuri de Jerez”, denumire de origine ce a ieșit din granițele Spaniei. „În cadrul tendințelor de pe piață, mai ales în țările anglo-saxone, am observat o creștere importantă în ultimii ani a conceptului Ready To Drink, adică băuturi mixte, cum ar fi cocktail-uri, spritz-uri… deja pregătite pentru consum. Și în această industrie, care se mișcă după tendințe, suntem obligați, pe lângă produsele noastre tradiționale, cum ar fi vinurile de Jerez și brandy-ul de Jerez, să ne adaptăm la aceste schimbări dacă distribuția și piața noastră o permit. În plus aceste noi băuturi folosesc drept bază un produs tradițional al nostru… vinul Fino”, adaugă unul dintre producători.

În Spania, cel puțin, acest nou spritz a ajuns pe multe mese, într-un pahar cu multă gheață, lime și mentă și, ca și vinurile de Jerez, este foarte popular printre străini. Aceștia spun că seamănă cu un cocktail pe care „ei o cunosc sub numele de Hugo”, un aperitiv pe bază de prosecco, floare de soc, apă minerală și frunze de mentă, foarte răspândit în Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: El Pais

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *