Un specialist în nutriție oncologică a făcut un top 5 al celor mai bune alimente în prevenția cancerului colorectal/ Ovăzul și iaurtul, în fruntea listei

ovaz cu iaurt Sursa foto: Pexels

Există, potrivit uchealth.com, o serie de alimente care ne-ar putea ajuta în prevenirea cancerului colorectal, dar, așa cum era de așteptat, totul ține de un întreg stil de viață sănătos.

Unele studii de cercetare în domeniul cancerului au descoperit că persoanele care se hrănesc corect, fac activitate fizică regulată, mențin o greutate sănătoasă și limitează consumul de alcool își pot reduce șansele de boli colorectale cu mai mult de o treime.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnosticat, în SUA și îngrijorător este faptul că deși rata îmbolnăvirii scade, anual, totuși, cresc cazurile de cancer în rândul tinerilor. Din acest motiv, Societatea Americană de Cancer a redus, în 2021, vârsta recomandată de screening de la 50 la 45 de ani.

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal începe în colon sau rect și este denumit fie cancer de colon sau cancer rectal, în funcție de locul în care începe. Aceste tipuri de cancer sunt adesea grupate, deoarece au multe caracteristici similare. Când celulele anormale se dezvoltă de-a lungul mucoasei intestinului gros sau rectului, acest lucru este denumit cancer colorectal.

Factori de risc pentru cancerul colorectal

În general, riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer colorectal este de aproximativ un caz din 23 pentru bărbați și un caz din 26 pentru femei. Cu toate acestea, riscul fiecărei persoane poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de următorii  factori de risc:

  • A fi supraponderal sau obez
  • Activitate fizică scăzută
  • Cură de slăbire
  • Fumat
  • Consumul de alcool
  • Vârstă
  • Antecedente personale sau familiale de polipi colorectali sau cancer colorectal
  • Condiții preexistente
  • Context rasial sau etnic

Alegeri alimentare zilnice pentru prevenirea cancerului colorectal

  • Creșterea aportului de fibre alimentare. Consumă alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală sau orezul brun, și fasole și leguminoase, cum ar fi soia, lintea, mazărea, fasolea. Acestea sunt surse excelente de proteine, fibre, vitamina B și vitamina E. Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, „consumul de leguminoase dietetice reduce riscul de cancer colorectal”.
  • Menținerea unei diete hrănitoare. Mănâncă o varietate de alimente pe bază de plante. Fă alegeri alimentare sănătoase, cum ar fi legume, cereale integrale, leguminoase (fasole) și nuci. Consumă, cu moderație, proteine ​​slabe, cum ar fi peștele și carnea de pasăre și alege produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Bea multă apă. Rămâi hidratat – asigură-te că organismul tău primește suficiente lichide în fiecare zi. Majoritatea ar trebui să provină din băuturi fără cofeină.
  • Mănâncă mai multe lactate.  Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, există dovezi puternice că un consum mare de lactate poate fi protector împotriva cancerului colorectal.

Ce alimente trebuie evitate ca să ții departe cancerul colorectal

  • Evită alcoolul. Alcoolul crește riscul de a dezvolta celule canceroase. Se transformă în compuși care cauzează cancer în organism, care pot deteriora, de asemenea, mucoasa celulară a colonului.
  • Regândește-ți comanda de fast-food. În mod tradițional, fast-food-ul este foarte procesat, sărac în nutrienți și poate contribui la obezitate, ceea ce crește riscul de cancer. Dacă te grăbești și trebuie să iei prânzul din mers, încearcă un restaurant care folosește ingrediente proaspete și oferă fructe, legume sau cereale integrale ca garnitură.
  • Limitează produsele cu încărcături glicemice ridicate. Alimente precum orezul alb, tăițeii, prăjiturile și zahărul au o mulțime de carbohidrați rafinați și zaharuri. Nu trebuie să renunți total la aceste produse, ci să încerci să limitezi consumul, deoarece cercetătorii au descoperit o legătură clară și directă între alimentele cu încărcătură glicemică mare și cancerul colorectal. Acestea declanșează o tendință mai mare spre rezistența la insulină.
  • Mănâncă mai puțină carne roșie și carne procesată. Carnea procesată și carnea roșie, cum ar fi carnea de delicatese sau hot dog, pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de colon. Acest lucru se datorează prezenței unor compuși precum aminele heterociclice (HCA) și hidrocarburile aromatice policiclice (PAH), care sunt create atunci când carnea roșie este gătită la temperaturi ridicate. În plus, compușii din carnea roșie, cunoscuți ca produse finale de glicație avansată (AGE), au fost legați de apariția inflamației în organism, care poate duce, de asemenea, la un risc crescut de cancer colorectal.

Iată ce recomandă nutriționista Stacy Shawhan pentru a preveni cancerul colorectal

Stacy Shawhan, specialistă în nutriție oncologică la Universitatea din Cincinnati Cancer Center, știe cât de puternică poate fi dieta în lupta împotriva bolilor sau în tratarea cancerului.  De aceea, ea a întocmit o listă de alimente ce pot preveni cancerul:

  • Cereale integrale. Orez brun, ovăz, produse din pâine integrală 100%, quinoa,  orz și paste din cereale integrale.
  • Lactate. Lapte cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, brânză de vaci și alte produse din brânză. Cercetările privind cancerul sugerează că un conținut ridicat de calciu, din aceste alimente, poate avea efect protector.
  • Legume fără amidon și fructe crude. Acestea sunt bogate în fibre, ceea ce promovează sănătatea intestinului. Acestea conțin, de asemenea, fitonutrienți cunoscuți pentru a preveni multe tipuri de cancer.

Ce să elimini din dieta ta

  • Alcool. Dacă consumi alcool, încearcă să faci acest lucru doar ocazional și limitează-te la două băuturi standard, pe zi, pentru bărbați, sau o băutură standard, pe zi, pentru femei
  • Carne roșie și procesată. Carnea procesată este orice carne (albă sau închisă la culoare) care a fost conservată prin sărare, afumare sau întărire (cum ar fi salamul, cârnații și hot-dog-ul). Atât carnea roșie, cât și carnea procesată conțin compuși care cresc riscul de cancer de colon.

Cele mai bune 5 alimente sănătoase ale lui Stacy pentru prevenirea cancerului de colon:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *