Cel mai bun ceai pentru cei care se confruntă cu colesterolul ridicat, potrivit dieteticienilor

ceai, colesterol, ceai verde, dieteticieni Sursa foto: Mykola Kravchenko | Dreamstime.com

Pentru cei cu colesterol ridicat, este esențial să se facă schimbări în alimentație. Creșterea cantității de fibre și reducerea grăsimilor saturate și a zahărului adăugat sunt recomandări comune. Cu toate acestea, un adaos mai puțin cunoscut, dar potențial benefic, este ceaiul, transmite publicația EatingWell.

Lisa Andrews, dietetician, notează că ceaiul verde conține antioxidanți care pot ajuta la reducerea colesterolului și pot oferi alte beneficii pentru sănătate.

Dintre ceaiuri, ceaiul verde se remarcă prin potențialul său de a reduce nivelul colesterolului datorită conținutului său de polifenoli. Studiile indică o ușoară reducere a colesterolului LDL odată cu consumul de ceai verde. De exemplu, un studiu din 2023 a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 și boli renale care au băut trei cești de ceai verde pe zi au observat o reducere a colesterolului total. Cu toate acestea, deoarece alți factori dietetici nu au fost controlați, nu este clar dacă ceaiul singur a cauzat acest efect.

O meta-analiză sugerează, de asemenea, că ceaiul verde poate reduce colesterolul total și LDL, deși doza ideală rămâne nedefinită. Brooke Baird, dietetician, subliniază că cantitatea optimă de ceai variază în funcție de factori individuali, cum ar fi vârsta și starea de sănătate.

Majoritatea studiilor se concentrează pe extractele de ceai verde și catechinele lor, în special galatul de epigalocatechină, care este eficient în reducerea colesterolului prin prevenirea oxidării LDL și inhibarea absorbției lipidelor în intestin.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări. În plus, conținutul de cofeină al ceaiului poate provoca efecte adverse, precum dureri de cap și insomnie, dacă este consumat în exces. De asemenea, ceaiurile pe bază de plante pot interfera cu anumite medicamente.

Pentru a vă bucura în siguranță de ceaiul verde, alegeți varietăți fără adaos de zahăr și din surse de încredere pentru a evita contaminanții. Consultați un profesionist din domeniul sănătății, mai ales dacă aveți alte probleme de sănătate.

Citește și Cel mai bun ceai pentru ficat. Ar putea ajuta la promovarea regenerării celulelor hepatice și la reducerea inflamației

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Mykola Kravchenko | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *