Graficele organismleor oficiale de montitorizare arată că scăderea prețurilor a început cu jumătatea lunii martie, când pandemia Covid – 19 a lovit puternic numeroase state europene. Închiderea restaurantelor în urma deciziilor luate de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus a dus la o scădere drastică a cererii de carne de porc. Restricțiile de circulație, de asemenea, au afectat lanțurile comerciale.
Prețul medii în UE a ajuns la 178,66 EUR / 100 kg, cu doar 9 euro mai mult decât prețul înregistrat în martie 2019, înainte de creșterea vertiginoasă a prețului, datorată exporturilor masive în China, țară afectată de Pesta Porcină Africană. În prezent, importatorii chinezi scad și ei prețul de achiziție, afectând și mai mult încasările europenilor.
În România, prețul porcilor în viu la poarta abatorului a fost în săptămâna 18 ( 27 aprilie – 3 mai ) 660.87 lei/100 kg, cu 6.77% mai mic decât în săptămâna 17, cu 10.13% mai mic decât în luna precedentă și cu numai 0.45% mai mare decât în același interval al anului trecut. Exprimat în euro, însă, prețul a fost cu 1.32% mai mic decât anul trecut, potrivit Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor.
Prețul mediu de paiță al carcaselor ( la ieșirea din abator ) a fost pentru clasa S, 864.19 lei/100 kg, iar pentru clasa E 855.31 lei/100 kg, cu scăderi de peste 6% față de săptămâna precedentă și de peste 10% față de luna precedentă.
În Franța, prețul mediu al carcasei a coborât la 161.00 €/100 kg, în Germania la 178.95 €/100 kg, în Polonia la 158.53 €/100 kg. În România este 176.63 €/100 kg, mai mare cu 2,8% decât media europeană.