Cu ce asortăm vara o friptură ușoară, peștele sau legumele? 3 sosuri italiene rapide care se consumă reci

sos verde salsa verde piemontese sos gremolada milanese sos pesto de rucola pesto de busuioc sos verde rece sos facut in casa sos rece de vara sursa foto: dreamstime.com@Altitudevs

Mulți dintre noi cunosc deja clasicul pesto di basilico/pesto de busuioc, prezent des în ofertele marilor lanțuri comerciale. Dar mai există câteva sosuri reci de vară de culoare verde care dau caracter preparatelor estivale. Le putem prepara extrem de rapid în casă. Ca și sosul barbecue sau guacamole, sunt sosuri reci preferabile celor din comerț, pline de sare, zahăr, aditivi și grăsimi nesănătoase. Multe sosuri au la bază pătrunjelul verde, și el un concentrat de proprietăți nutritive.

Fie că e vorba de barbecue sau friptură la cuptor sau snițel sau carne pe tigaia grill, au toate nevoie de un sos care să dea o notă de fresh, de proaspăt,  ușor acid. La fel, și dacă e vorba de pește sau de legume pe grill sau la vapori.

Primele două se fac folosind un blender sau un mixer vertical; ultimul se face în mod tradițional tocând mărunt cu cuțitul toate ingredientele, are o textură mai grosieră.

Sos verde piemontez

Este un sos acrișor, decis, și cu multă sapiditate, care se poate asocia cu orice preparat care nu este deosebit de savuros. În Piemonte, regiunea cu capitala la Torino, se practica în mod tradițional metoda gătitului prin fierbere, fie carne, fie legume – din nevoia de a le adăuga arome și gust s-a născut la salsa verde/bagnet verd

Ingrediente pentru circa 400 g sos verde

100 g pătrunjel curățat și spălat, doar frunzele

2 gălbenușuri de ou fiert

1 felie de pâine fără coajă

3 bucăți de file de anșoa (2 hamsii)

1 lingură capere desărate

1 cățel mic de usturoi sau jumătate dintr-unul mare (nu trebuie să domine)

50 ml oțet alb

100 ml ulei de măsline

sare, piper

Se adaugă toate ingredientele în blender. Se pornește puțin câte puțin, cu pauze. Trebuie ca ingredientele să se amalgameze dar să rămână cu o consistență rustică, grosieră, nu foarte fină, omogenă.

Sos pesto de rucola

Pestare se traduce prin a pisa, a bate ceva cu altceva, iar sosul tradițional pesto de busuioc așa se obține: pisând busuiocul și restul ingredientelor într-un mojar de marmură. Se poate folosi aceeași metodă și în cazul unui sos pesto de rucola, însă dacă folosim un blender e mult mai simplu. Frunzele de rucola au o structură mult mai dură decât cele de busuioc.

Ingrediente pentru circa 300 g pesto de rucola

100 g rucola

100 g ulei de măsline, sau mai mult

50 pinoli (un înlocuitor foarte reușit e miezul  de nucă)

50 g brânză grana padano/parmezan ras

1 cățel mic de usturoi

sare

Se prepară cu un blender sau un mixer vertical, urmând indicațiile sosului verde din rețeta anterioară. Se poate folosi și în sandviș, în dressinguri pentru salate, sau ca sos dip.

Sos gremolada, un sos tradițional milanez

Este un sos cu mult caracter, acrișor și aromat, care însoțește în mod tradițional risotto alla milanese con l’ossobuco – pentru a contrabalansa acest clasic al bucătăriei lombarde, cu un nivel de grăsimi considerabil.

Dar se poate asorta cu orice fel de carne și nu numai. Se prepară tocând mărunt ingredientele cu cuțitul și amalgamându-le la final cu o lingură.

Ingrediente pentru circa 100 g sos gremolada

50 g pătrunjel, frunze și tulpini, curățat, spălat, uscat

sucul de la 1 lămâie și coaja rasă

1-2 căței de usturoi

2 linguri ulei de măsline

sare

Se toacă foarte mărunt pătrunjelul, se rade usturoiul pe o răzătoare foarte fină. Pe aceeași răzătoare se rade și coaja de lămâie de la un fruct netratat.

Se amestecă toate cu sucul de la aceeași lămâie, se adaugă un strop de sare.

Se amalgamează bine și se adaugă și uleiul.

Este un sos ideal pentru pui, pește, legume, chiar și brânzeturi. Se poate adăuga și în supă sau în dressingul de salată.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *