Ministrul Agriculturii bulgar: Ne aşteptăm să fie recoltate peste 6 milioane de tone de grâu în 2024

productie, grau, bulgaria, ministrul agriculturii Sursa foto: Subbotina | Dreamstime.com

Ministrul Agriculturii bulgar, Georgi Tahov, a declarat marți că se așteaptă să fie recoltate peste șase milioane de tone de grâu în 2024. El a dat startul campaniei de recoltare în cadrul inițiativei „Pâinea Păcii” în satul Zlatitrap, regiunea Plovdiv, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii și Alimentației.

Conform datelor preliminare, producția estimată va fi cuprinsă între 6,1 – 6,3 milioane de tone de grâu și peste 800.000 de tone de orz. Suprafețele care urmează să fie recoltate în acest an cu grâu sunt de aproape 1,1 milioane de hectare, iar cele cu orz, aproximativ 0,16 milioane de hectare, a precizat Tahov, transmite Agerpres.

„Echilibrul pâinii în țara noastră va fi asigurat. Condițiile meteo favorabile din prezent ne dau încredere că calitatea recoltei va fi la un nivel ridicat”, a afirmat Tahov.

În opinia sa, nu este așteptată o creștere a prețului pâinii, având în vedere randamentele așteptate, care ar fi de peste 500 kg/ha. În ceea ce privește prețurile de achiziție la grâu, ministrul a precizat că acestea sunt prețuri de schimb. Există o capacitate neutilizată de circa 80% în spațiile de depozitare a cerealelor din țară, astfel că nu vor fi îngrijorări cu privire la recoltarea și depozitarea noii culturi, a adăugat el.

În continuare, Bulgaria rămâne un factor semnificativ pe piața internațională a cerealelor destinate consumului uman, exportând grâu în peste 30 de țări. În privința cotelor pentru importurile de cereale din Ucraina, el și-a exprimat speranța că acestea vor fi menținute. „Sperăm să primim răspunsul la această întrebare la viitorul Consiliu pentru Agricultură de la Bruxelles”, a concluzionat Tahov.

Conform estimărilor Comisiei Europene, producția de grâu ar putea fi de aproximativ 9,5 milioane de tone în acest an.

Sursa foto: Subbotina | Dreamstime.com

Citește și Turcia interzice importurile de grâu în perioada 21 iunie – 15 octombrie pentru a-i proteja pe producătorii locali / Trader: Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii / România, puțin afectată

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *