STUDIU: Vrei să previi hipertensiunea arterială? Te-ar putea ajuta să consumi mai mult iaurt

hipertensiune arteriala, boala, inima, alimentatie nesanatoasa Sursa foto: Pexels/Antoni Shkraba

Un diagnostic de hipertensiune arterială crește riscul de atacuri de cord, demență și alte complicații dacă nu este gestionat prin dietă și medicație. Cu toate acestea, nu este necesar să așteptăm ca profesioniștii din domeniul sănătății să-și exprime îngrijorarea cu privire la valorile măsurate. Cel mai bun moment pentru a preveni hipertensiunea arterială este înainte ca aceasta să devină problematică, transmite publicația The Healthy.

Un nou studiu, publicat în International Journal of Hypertension, sugerează că includerea iaurtului în dietă ar putea ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite sănătoase. Studiul, realizat de cercetători de la Departamentul de Cardiologie al Universității Jilin din China, a examinat relația dintre consumul de iaurt și tensiunea arterială la persoanele cu și fără un diagnostic de hipertensiune arterială. Utilizând datele din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), o bază de date cuprinzătoare care urmărește statisticile de sănătate ale americanilor de-a lungul timpului, oamenii de știință au analizat modul în care diferitele niveluri de consum de iaurt au influențat tensiunea arterială.

După ce au examinat peste 3.000 de adulți cu vârste între 18 și 85 de ani, cercetătorii au descoperit că cei care consumau iaurt cel puțin o dată pe lună erau mai puțin predispuși să dezvolte hipertensiune arterială pe măsură ce îmbătrâneau. Totuși, persoanele deja diagnosticate cu hipertensiune arterială nu au experimentat aceleași beneficii.

Consumul regulat de iaurt în rândul participanților a fost legat de îmbunătățiri în diverse măsurători ale tensiunii arteriale, inclusiv valorile sistolice și diastolice, precum și presiunea arterială medie. În mod notabil, valorile sistolice au scăzut cu 1-2 mmHg la persoanele care consumau iaurt, o reducere care s-ar putea potențial traduce într-un risc cu 10% mai mic de accident vascular cerebral și mortalitate cardiovasculară în întreaga populație, au spus cercetătorii.

„Pe baza acestor constatări, sugerăm că iaurtul, consumat, poate avea un efect preventiv asupra dezvoltării hipertensiunii arteriale în rândul populației generale,” au afirmat cercetătorii. Totuși, ei recunosc că iaurtul poate să nu fie singurul factor contributiv, deoarece persoanele care îl includeau în dietele lor erau mai susceptibile să fie mai tinere, de sex feminin și să aibă niveluri mai ridicate de educație. În plus, iaurtul a avut un efect minim asupra tensiunii arteriale la cei care au fost deja diagnosticați, sugerând că nu ar putea inversa eventualele daune deja produse.

Impactul pozitiv al iaurtului asupra tensiunii arteriale nu este complet nou. Studii anterioare au arătat că iaurtul poate ajuta la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, nu este singurul aliment cu beneficii pentru inimă. Includerea iaurtului și a altor alimente nutritive, cum ar fi bananele, ovăzul, fasolea și somonul, ar putea contribui la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.

Asociația Americană a Inimii a avertizat de mult timp împotriva considerării oricărui aliment ca „remediu miraculos” pentru tensiunea arterială în detrimentul unei diete sănătoase pentru inimă, completată cu activitate fizică adecvată, gestionarea stresului și medicație, dacă este necesar.

Comunicarea continuă cu furnizorii de servicii medicale rămâne esențială pentru gestionarea pe termen lung a afecțiunii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Antoni Shkraba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *