Un ou fiert la micul dejun. Dar ce mai putem pune pe lângă el, ca să nu fie monoton? Toate combinațiile cu carbohidrați, legume și sosuri

toate alimentele cu care se pot combina ouăle fierte foto: pexels.com

Un ou este mereu o alegere binevenită la micul dejun, fiind unul dintre cele mai complexe și versatile alimente, la care avem foarte ușor acces. Dar ce mai putem pune pe lângă el ca să nu ne plictisim să-l mâncăm mereu în aceleași câteva combinații sau aceleași dressinguri, în speță lămâie sau muștar?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Există, în realitate, o galaxie de alimente care se potrivesc cu un ou fiert, din toate categoriile de nutrienți. Dar cum oul conține în principal proteine și ceva grăsimi sănătoase, cu ce legume și cu ce carbohidrați îl putem combina, dacă urmărim să creăm formule alimentare sănătoase, nu doar plăcute la gust?

Legume și alte alimente vegetale, alături de ouăle fierte

Prima pe listă, orice salată verde sau mix din comerț, asezonate cu puțin ulei de măsline și puțină lămâie sau oțet. În aceeași salată dedicată ouălor fierte mai putem adăuga, după caz, castraveți, roșii, ceapă verde, ridichi, gulii sau bulbi de fenicul.

Când este vorba de legume și zarzavaturi pe care gătirea le pune în valoare și sunt mai bune astfel decât crude, pe lângă ou putem încerca sfeclă roșie, sparanghel, spanac, ardei copți, fasole verde, ciupecti, dovlecei și vinete pe grill.

Dintre cremele tartinabile cele mai consumate, oul se combină de minune cu sosul guacamole sau chiar avocado simplu stropit cu lămâie, cu hummus de năut sau cremă de fasole, dar și cu tzatziki răcoritor de vară, cu un ketchup sănătos de casă, cu pesto de busuioc sau diferite sosuri verzi.

Singura incompatibilitate de gust a unui ou fiert este în sfera fructelor – nu merge cu mai nimic.

Oul fiert merge cu orice fel de carbohidrați

Primii care ne vin în minte când ne gândim la oul fiert sunt clasica pâine, simplă sau prăjită, și combinația ouă și cartofi fierți, practicată în salatele reci de cartofi. Dar ouăle fierte merg foarte bine și cu felii de mămăligă rece și încălzită ușor pe grill, dar la fel de bine și cu paste, quinoa, bulghur, cous cous sau orez, în salatele reci de vară, alături de legume și ierburi aromatice.

Dar un ou fiert putem adăuga în orice salată de cereale boabe, în orice fel de combinație ne aduce inspirația de moment, pe care le putem echilibra mereu prin adaosul de legume, zarzavaturi, verdețuri și ierburi aromatice.

Oul alături de alte alimente proteice

Dacă mizăm pe o combinație mai extinsă, eventual pentru un brunch, în loc de simplul mic dejun, ouăle se asortează cel mai bine cu orice din categoria peștelui: ton, macrou, somon afumat, sardine și heringi afumate, anșoa, hamsii.

Dar merge și în diferite mixuri alături de preparate din carne sau pește, însă ele sunt în general de evitat pentru că încărcături de grăsimi și de proteine tind să devină prea ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *