Pan dei morti, fursecurile care se prepară de moși la Milano și le mănâncă cei vii cu gândul la cei morți. Un desert extrem de simplu și rapid de preparat, pe care îl pot face și începătorii

pan dei morti, un desert care se prepară și se oferă la Milano de moși, pe 1 noiembrie foto: lombardiafood.it

Ceea ce în tradiția ortodoxă numim moșii de toamnă catolicii numesc sărbătoarea morților, iar calendaristic ambele conincid ca moment al anului cu sărbătoare morților din cultul protestant, care în Statele Unite a devenit sinonim cu Halloween. Probabil au la origine aceeași sărbătoare comună, precreștină, se presupune, o sărbătoare legată de cultul morților.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Italienii sărbătoresc atât pe 1, cât și pe 2 noiembrie, iar aceste două zile sunt presărate de la nord la sud de diferite preparate, similar dulciurilor pe care americanii le oferă după întrebarea „Trick or treat!”

Dar, dacă multe dintre ele sunt preparate lungi și laborioase și pline de zahăr, tradiția milaneză e mult mai practică. Aici se prepară așa zisa pan dei morti, care nu e altceva decât o variantă de fursecuri preparate folosind direct biscuiți simpli, obișnuiți. Se macină și se adiționează cu fructe uscate, nuci și arome. Cândva se pregăteau în familie, acum de cele mai multe ori se cumpără, dar sunt nelipsiți în aceste zile de pe fiecare masă.

Merită încercat, mai ales că se pot prepara foarte ușor, nu neapărat doar la această sărbătoare. Și se păstrează bine timp de aproximativ 8-10 zile, cu condiția să fie ținuți într-un recipient închis, de preferință ermetic.

Ingrediente pentru 700 g fursecuri pan dei morti

250 g făină

100 g stafide

450 g biscuiți simpli

1 mână de migdale uscate, sau chiar nuci măcinate, dacă vrem să adaptăm la ingrediente locale

1/2 pahar vin alb dulce, licoros, sau vin alb amestecat cu un lichior aromat, în lipsă

100 g smochine uscate

3 albușuri de ou

200 g zahăr

1 lingură bicarbonat de sodiu

1 linguriță rasă de scorțișoară măcinată

30 g zahăr pudră

Procedeu

Punem stafidele la înmuiat într-un vas; când s-au înmuiat, le scurgem și le stoarcem bine.

Sfărâmăm biscuiții. Măcinăm migdalele sau nucile împreună cu smochinele și eventual alte fructe uscate.

Într-un alt vas, amestecăm făina cu bicarbonatul și scorțișoara, apoi adăugăm fructele uscate măcinate și stafidele.

Batem albușurile spumă tare și încorporăm ele în restul ingredientelor, amestecând până obținem o compoziție omogenă. Când totul este bine amestecat, adăugăm vinul dulceag, continuând să amestecăm până când aluatul devine uniform.

Îl lăsăm să se odihnească timp de circa 30 de minute, acoperit cu un prosop de bucătărie. Dacă după acest timp aluatul nu mai este omogen, adăugăm puțină făină și amestecăm din nou, minimal, doar cât e nevoie.

Încălzim cuptorul la 180°C. Împărțim aluatul în sfere mici de circa 25 g una, cărora apoi le dăm o formă ușor ovală și turtită.

Coacem timp de cel puțin 45 de minute, sau până când fursecurile capătă aspectul lor tipic, ușor crăpat, crocante la exterior și moi în interior. Se presară la final cu un strat fin de zahăr pudră. Se servesc după ce se răcesc, păstrându-i într-un borcan bine închis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *