Alimente pe care ar trebui să le eviți, pentru a nu-ți crește nivelul acidului uric/ Pentru a preveni guta și alte afecțiuni dureroase încearcă să reduci consumul de carne roșie, anumite tipuri de fructe de mare, alcool și băuturi zaharoase

Alimente care cresc nivelul de acid uric Colaj foto: G4Food

Nivelurile ridicate de acid uric din organism pot genera mult disconfort prin favorizarea unor afecțiuni precum guta și pietrele la rinichi, potrivit healthshots.com.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Atunci când organismul produce prea mult acid uric sau nu îl elimină eficient, rezultatul este o afecțiune cunoscută sub numele de hiperuricemie. Aceasta poate provoca crize dureroase și probleme cronice de sănătate.

Vetea bună este că îți poți gestiona nivelul de acid uric din corp doar gestionând dieta și făcând ajustările necesare. În timp ce unele alimente pot ajuta la scăderea acidului uric, altele pot agrava problema.

Ce se întâmplă când nivelul de acid uric este ridicat

Când organismul produce prea mult acid uric sau nu elimină suficient, acesta se poate acumula în sânge și apare hiperuricemia. Nivelurile ridicate de acid uric pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi guta, un tip dureros de artrită cauzat de formarea cristalelor de acid uric în articulații. Este important să reduci nivelul de acid uric și pentru a preveni pietrele la rinichi, așa cum recomandă specialiștii de National Kidney Foundation din SUA. Aceste cristale pot forma pietre la rinichi, provocând dureri severe.

Ce alimente ar trebui evitate când nivelul de acid uric este ridicat

  • Carnea roșiecarnea de vită, miel și porc este, adesea, bogată în purine, care, în organism, se transformă în acid uric. Reducerea consumului de carne roșie poate fi esențială în gestionarea acidului uric. Înlocuiește fripturile grele cu unele din carne de pasăre slabă sau proteine pe bază de plante, conform recomandărilor American Heart Association. Încearcă pește sau pui, ca alternative, deoarece au niveluri mai scăzute de purine. Dacă, totuși, vrei să mănânci carne roșie, alege porții mai mici și bucăți mai slabe.
  • Organele (ficat, rinichi, inimă etc.) – „Deși organele sunt bogate în nutrienți, ele conțin cantități foarte mari de purine, iar consumul lor poate crește semnificativ nivelul de acid uric”, spune nutriționista Alisha Jeswani. Ar trebui să le eviți pentru că, prin pricina ocncentrațiilor mari de purine pe care le au pot genera crize dureroase de gută. Ca alternative, alege proteine vegetale, cum ar fi fasolea și lintea, care oferă nutrienți fără a avea, însă, exces de purine.
  • Unele tipuri de pești și fructe de mare – Deși fructele de mare fac parte dintr-o dietă sănătoasă, anumite tipuri pot crește nivelul de acid uric din cauza conținutului ridicat de purine. Mai mult, creveții, crabii și midiile sunt și foarte bogate în mercur. Așadar, ca să nu-ți crești nivelul de acid uric trebuie să eviți să mănânci anșoa, sardine, macrou. În schimb, poți opta pentru somon sau cod, acești pești având o cantitate scăzută de purine, conform Harvard Health.
  • Băuturi zaharoase – Siropul de porumb cu fructoză, întâlnit în sucuri și băuturi îndulcite, poate crește nivelul de acid uric. Fructoza este singurul carbohidrat cunoscut care crește producția de acid uric. Trebuie să fii atent, deoarece chiar și sucurile de fructe cu adaos de zahăr pot fi dăunătoare. Ideal este să optezi pentru apă sau băuturi neîndulcite, precum ceaiuri din plante sau ape infuzate.
  • Alcool – În special berea și băuturile spirtoase, afectează nivelul acidului uric. Berea conține multe purine, iar consumul de alcool poate împiedica rinichii să elimine eficient acidul uric. Alcoolul poate provoca deshidratare și poate afecta nivelul de acid uric. De aceea este recomandat să limitezi sau să eviți alcoolul dacă știi că ai niveluri ridicate de acid uric.
  • Alimente procesate – Acestea conțin, adesea, zaharuri ascunse și grăsimi nesănătoase care pot contribui la apariția problemelor metabolice, inclusiv niveluri crescute de acid uric. Așadar, ar trebui să eviți alimentele de tip fast-food și gustări ambalate.Ca alternative mai sănătoase ai fi să te axezi pe prepararea meselor acasă, folosind ingrediente proaspete, cereale integrale, legume și proteine slabe.
  • Lactate cu un conținut ridicat de grăsimi – Produsele lactate integrale, cum ar fi laptele integral, smântâna și anumite brânzeturi, pot avea un conținut mai mare de purine. Alternative bune ar fi lactatele cu un conținut redus de grăsimi sau opțiuni vegetale, cum ar fi laptele de migdale sau iaurtul de soia.

Cum să-ți controlezi nivelul de acid uric

Gestionarea acidului uric ridicat nu înseamnă doar evitarea anumitor alimente, ci și adoptarea unui stil de viață sănătos, bazar pe următoarele reguli:

  • Bea suficientă apă
  • Menține o greutate sănătoasă
  • Include alimente prietenoase cu acidul uric, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale

Aceste obiceiuri alimentare fac mult mai ușor de gestionat hiperuricemia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *