Germania a înregistrat în 2025 producția de vin cea mai mică din ultimii 15 ani, conform unei estimării finale publicate marţi de Institutul German al Vinului (DWI), relatează DPA, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Recolta din acest an este aşteptată să producă 7,3 milioane de hectolitri de must, mai puţin decât se estimase acum aproximativ o săptămână. Mustul de struguri este sucul proaspăt zdrobit folosit în prima etapă de fabricare a vinului. Un hectolitru este egal cu 100 de litri.
Ultima dată când producătorii de vin din cele 13 regiuni viticole ale Germaniei au produs o recoltă mai mică a fost în anul 2010, cu 7,1 milioane de hectolitri, a declarat purtătorul de cuvânt al DWI, Ernst Buscher, la Bodenheim, în landul Renania-Palatinat, din vestul Germaniei.
Producţia din acest an ar urma să fie cu 7% mai mică decât în 2024 şi cu 16% sub media pe 10 ani de 8,7 milioane de hectolitri.
Recent, Oficiul Federal de Statistică a estimat o producţie de aproximativ 8,2 milioane de hectolitri pentru acest an, pe baza datelor preliminare.
Randamente mai mici
Scăderea accentuată este atribuită în principal randamentelor semnificativ mai mici în cele mai mari patru regiuni viticole din Germania: Hessa Rin, Palatinat, Baden şi Wurttemberg, a explicat Buscher.
“Boabe mai mici, randamente de must sub medie şi, mai presus de toate, selecţia intensivă a strugurilor în urma ploilor abundente de la mijlocul lunii septembrie au dus la o scădere estimată de 23% a recoltelor numai în Hessa Rin, sau aproape 600.000 de hectolitri faţă de media pe 10 ani”, a spus Buscher.
Cu toate acestea, unele regiuni viticole care au suferit daune severe din cauza îngheţurilor târzii în 2024 înregistrează randamente mai bune în acest an, a remarcat Buscher. Acestea includ regiunile estice Saxonia şi Saale-Unstrut, precum şi Ahr, care raportează creşteri procentuale de trei cifre faţă de anul precedent.
În plus, se aşteaptă ca regiunile Moselle şi Franconia să înregistreze recolte uşor peste medie în acest an.
Toate cele 13 regiuni viticole sunt de acord în ceea ce priveşte evaluarea calităţii vinului. Datorită coacerii excepţionale a strugurilor, calitatea este considerată “excepţional de bună”.
“Deşi boabele de struguri au fost adesea mai mici în acest an, acestea au fost cu atât mai aromate, ceea ce se aşteaptă să ducă la vinuri foarte concentrate şi fructate”, a spus Buscher.