Ce este și cum se prepară „kavarma”, deliciul tradițional al Bulgariei / Cu rădăcini adânci în bucătăria balcanică, acest fel de mâncare reprezintă o combinație de carne, legume și condimente

Ingrid Georgescu 1 septembrie 2 comentarii 6751 vizualizări
Kavarma Sursa foto: Taste Atlas

„Kavarma” este unul dintre cele mai iubite preparate din gastronomia bulgară. Cu rădăcini adânci în bucătăria balcanică, acest fel de mâncare reprezintă o combinație savuroasă de carne, legume și condimente, gătite lent pentru a păstra aromele autentice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce este kavarma

Kavarma este un preparat tradițional bulgăresc pe bază de carne (de obicei porc sau pui), legume și condimente, gătit la foc mic, într-un vas de lut. Este considerat un fel emblematic pentru iernile bulgarilor, dar se regăsește pe mesele lor pe tot parcursul anului.

Rețeta clasică de kavarma bulgărească

Ingrediente (4 porții):

  • 600 g carne de porc (sau pui, după preferință)

  • 2 cepe mari

  • 1 ardei gras roșu

  • 1 ardei gras verde

  • 2 roșii coapte (sau o conservă de roșii în suc propriu)

  • 200 g ciuperci

  • 100 ml vin alb

  • 2 linguri ulei

  • 1 linguriță boia dulce

  • 1 foaie de dafin

  • Sare și piper după gust

  • Pătrunjel proaspăt pentru servire

Mod de preparare:

  1. Carnea se taie cubulețe și se rumenește ușor în ulei.

  2. Se adaugă ceapa tocată, ardeii și ciupercile, lăsându-se câteva minute pe foc până când legumele se înmoaie.

  3. Se adaugă roșiile tocate, vinul alb, foaia de dafin, boiaua, sare și piper.

  4. Tot amestecul se transferă într-un vas de lut (sau o cratiță groasă), se acoperă și se lasă la cuptor, la foc mic (aprox. 180°C), timp de 60–70 de minute.

  5. Se servește fierbinte, presărat cu pătrunjel verde tocat.

Kavarma este adesea servită cu pâine proaspătă sau cu lipii tradiționale. În unele regiuni ale Bulgariei, se gătește și cu ou bătut la final, care se coace împreună cu preparatul, adăugând un plus de cremozitate.

Comentarii

  1. Interesant ca in poza de prezentare se vad doua oua ochiuri coapte in vasul de lut impreuna cu preparatul, in reteta nu se spune nimic despre oua, abia la sfarsit se aminteste ceva de un ou batut. Tare…

  2. În România există comunități de bulgari, care au păstrat vechile tradiții.
    În Banat, în comuna Dudeștii vechi, unde strămoșii lor au ajuns (sate întregi, cu preoți și documente) în 1735, fugind de islamizarea comunelor din Bulgaria, deși au adoptat religia catolică, au păstrat limba și obiceiurile.
    Kavarma se face NUMAI cu organe de pasăre, dar, OBLIGATORIU cu sângele recuperat de la tăierea păsării.
    La fel, ca tradiție, iarna, se prepară din porc, un soi de caltaboș, numit SÂNGERETE, care se prepară cu carne, slănină, creier și SÂNGELE de la sacrificarea porcului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *