Italia este presărată cu reședințe istorice unde poți mânca într-o atmosferă care te face să te simți de parcă timpul s-ar fi oprit. Ziarul La Repubblica a făcut o listă a celor mai interesante restaurante găzduite în casteluri renumite, care au aparținut de cele mai multe ori unor familii cu influență despre care am aflat în manualele de istorie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ascunse în inima pădurilor sau înconjurate de grădini, ridicate pe coline care privesc spre mare sau pline de plantații de viță-de-vie, castelele sunt adevărate mărturii vii de artă, cultură, istorie. Iar în unele cazuri, de tradiții gastronomice, datorită bucătăriilor moderne pe care le găzduiesc între zidurile lor.
Àlea, la Castelul Castell’Alfero – Piemonte
Àlea este restaurantul a doi chefi importanți și cunoscuți: Alessandro Bartoli și Giulio Canavese, întorși în Italia după experiențe internaționale și prietenia cre s-a legat între ei la Disfrutar, renumit restaurant spaniol desemnat anul trecut nr. 1 în cel mai respectat top internațional.
Pereți roz pal, stucaturi în stil baroc, lambriuri din catifea purpurie, obiecte vintage și scaune moderne conviețuiesc în armonie, într-un joc de echilibre și contraste care reflectă stilul avangardist și democratic al proprietarilor.
„O bucătărie contemporană și creativă, dar directă și accesibilă, pentru toți” este deviza lor. Ea se materializează în propuneri vii date de culorile legumelor și în aromele născute din întâlnirea acestora cu carnea, peștele și urmele de condimente care le leagă într-un tot unitar.
În felul numit Gnocchi de vinete și supă de roșii coapte, gustul vegetal este amplificat de sferificarea de babaganoush, proces tipic bucătăriei moleculare inventată în Spania. El este apoi rotunjit de ulei aromatizat cu busuioc și accente crocante de susan caramelizat.
O viziune modernă a patiseriei se exprimă în deserturi de eleganță estetică și gustativă, dar capabile să surprindă, precum sorbetul de cireșe cu gust intens. Impecabil este și cercul care îmbracă ciocolata și cafeaua, acoperite de gavotte de hrișcă, alături de miniaturizările dulciurilor tradiționale piemontese.
Antica Corte Pallavicina – Emilia-Romagna
Cândva, a fost un castel construit de un condotier pe malul inundabil al fluviului Po/Pad, cum îl știm în România, în zona Parma, dotat cu niște extraordinare pivnițe pentru învechirea mezelurilor. Trec secolele și istoria îl aduce în ruină, dar familia Spigaroli își amintește valoarea lui.
De zeci de ani pricepuți producători de mezeluri în stilul local masalèn, aceștia cumpără castelul, îl restaurează și îl transformă într-un loc al ospitalității. Astăzi, Antica Corte Pallavicina este restaurant cu o stea Michelin de 14 ani, fermă agricolă și relais.
Chef Massimo Spigaroli sărbătorește 50 de ani de carieră cu o bucătărie „gastro-fluvială” axată pe ingredientele fermei proprii și pe instinctul născut din împletirea istoriei familiale cu fluviul. În pivnițe au revenit salamuri Culatello, apreciate de gurmanzi din întreaga lume, inclusiv de regele Charles al III-lea al Angliei.
Iar cel numit Gran Riserva Spigaroli maturat 42 de luni este una dintre primele emoții de pe masă. Complexitatea tehnicilor se îmblânzește în aromele autentice și proaspete ale unor preparate ce merg de la vegetale la carne produsă în regie proprie, rețete istorice completate și povestite la masă de echipă și de ajutorul de chef Lorenzo Chierici, pasionat de vinuri și foarte priceput la pairing.
Castelfalfi – Toscana
Castelfalfi aduce la un loc un vechi sat și castelul său medieval cu tradiționala ospitalitate a zonei, rădăcini vechi și peisaj. Oferta culinară a lui chef Davide De Simone se desfășoară în trei localuri, printre care La Rocca, găzduit de castel. Călătoria gastronomică pornește din Mediterana, pentru a avea ca destinație finală gastronomia toscană.
Ia, astfel, naștere o bucătărie „simplă și gustoasă, legată de teritoriu dar nu numai”. Îi stau mărturie un risotto cu orez Carnaroli Riserva San Massimo, pregătit cu „un excelent brânzet local, chimen ce evocă ținuturi îndepărtate, spumă de porumb pentru delicatețe și pudră de alge pentru o notă iodată care îmi amintește de Sicilia.”
Castelul Dal Pozzo – Piemonte
Castelul Dal Pozzo are o arhitectură neogotică, care se inspiră din goticul Tudor englez. A fost găzduit la castel de către familia Dal Pozzo inclusiv marele scriitor francez Gustave Flaubert, precum și multe alte personalități ale aceluiași secol al XIX-lea.
Două restaurante – Le Fief și Dan Garden Lounge – oferă preparate semnate de chef Enrico Bazzanella. Stilul său pune pe sustenabilitate și pe aromele locale ale regiunii Piemonte, distilate în farfurii care reflectă istoria și esența locului.
De încercat: bibanul de lac în sos dulce-acrișor, Royale de iepure cu foie gras și fructe uscate, dar și preparatele inspirate de oaspeții importanți care au trecut pragul în trecut celebrei reședințe nobiliare.
Castelul Reschio – Umbria
Originile castelului Reschio datează din anul 1000, născut ca fortăreață de apărare la granița dintre Umbria și Toscana. La sfârșitul secolului XX, familia aristocratică austro-ungară de origine italiană a lui Antonio Bolza cumpără proprietatea, restaurată și transformată într-un relais de lux.
Astăzi, găzduiește două restaurante: Al Castello, unde istoria și designul se combină cu viziunea gastronomică a lui chef Michele Piazzalunga, în preparate precum pate de ficăței de pui cu cireșe, muștar, pesto, păpădie și rucola sălbatică. Al doilea, mai informal, Alle Scuderie, are ca piloni principali legumele, carnea și peștele, reinterpretați în rețete savuroase.
Castelul San Marco – Sicilia
Castelul San Marco este un resort amplasat strategic pentru a vizita Sicilia de est. Iar Giardino di Pietra este restaurantul său, conceput pentru a oferi esența autentică a culturii enogastronomice siciliene și spre a valoriza micii producători locali, în spiritul sustenabilității.
Această viziune se reflectă în preparatele lui chef Giuseppe Bonaccorso, de la tartar de pește „Ammaru biancu” din Sicilia cu cremă de mandarină la paste busiate de grâu Russello cu ragù de caracatiță și pesmet prăjit.
Povestea terroir-ului din zona Etna e spusă și de cramă, adăpostită într-un palmento, vechea cuvă pentru zdrobirea strugurilor.
Schloss Freudenstein – Tirolul de Sud (Alto Adige)
Povestea castelului Freudenstein începe în secolul al XIII-lea, când colina de deasupra orașelului San Michele Appiano făcea încă parte din Sfântul Imperiu Roman, iar familia Fuchs von Fuchsberg construiește aici două turnuri gemene, extinse ulterior până la forma actuală a castelului.
Reinventat în ultimele decenii și transformat într-un refugiu elegant de către familia Gostner, acesta împletește patrimoniul artistic cu un stil atemporal. Sala restaurantului reflectă pasiunea medievală pentru culorile vii, iar pe mesele aranjate simplu, pentru a echilibra atmosfera solemnă, defilează o ofertă gastronomică modernă, atentă și la gust, dar și la sănătate. În capelă, se odihnesc, dar nu pentru eternitate, sticlele de vin care alcătuiesc crama localului.