Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci covrigi în fiecare zi/ Cu o reputație proastă din cauza conținutului ridicat de carbohidrați, covrigii nu sunt chiar atât de răi, dacă îi consumi cu moderație și știi ce sortiment să alegi

Ce se intampla daca mananci zilnic covrigi si ce sortiment ar fi ideal sa alegi Sursa foto: Colaj G4FOOD

Covrigii au o reputație proastă din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. Dar pot fi ei consumați zilnic ca parte a unei diete sănătoase? Dacă ești fan al covrigilor, iată, potrivit eatingwell.com, o privire de ansamblu asupra beneficiilor și dezavantajelor consumului lor regulat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Când mănânci covrigi te-ai putea simți mai energizat?

Covrigii sunt adesea criticați pentru conținutul de carbohidrați. Totuși, corpul și creierul tău se bazează pe carbohidrați, ca sursă principală de energie. Un covrig simplu, de dimensiune medie, oferă aproximativ 56 de grame de carbohidrați.

Cu toate acestea, nu toți carbohidrații sunt la fel. Mulți covrigi sunt făcuți din făină rafinată, care se digeră rapid și poate crește glicemia brusc. Covrigii din cereale integrale oferă carbohidrați complecși, bogați în fibre, care se digeră mai lent și mențin glicemia stabilă.

Pe lângă carbohidrați, vitaminele B sunt esențiale pentru producerea de energie, conform unui studiu publicat în revista Nutrients. Un covrig mediu este o sursă bună de vitamina B1 (tiamină) și B3 (niacină).

Consumul de covrigi ți-ai putea îmbunătăți sănătatea inimii?

Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin trei porții de cereale integrale zilnic. Când alegi covrigi caută-i pe cei care conțin „100% grâu integral” sau „100% cereale integrale” în lista de ingrediente. Din păcate în România nu-i găsim sau îi găsim foarte rar. Dar ai putea să ți-i pregătești acasă. Un covrig mediu din grâu integral conține patru grame de fibre.

Fibrele ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale. Un studiu publicat în BMC Medicine, care a urmărit peste 200.000 de persoane, a arătat că o porție zilnică de cereale integrale reduce riscul de boli cardiovasculare cu 17% comparativ cu cei care consumă mai puțin de o porție pe lună.

Te-ai putea simți sătul pentru mai mult timp, după ce mănânci covrigi?

Da, însă totul depinde de tipul de covrig ales. Dacă este din cereale integrale, e posibil să te simți sătul(ă) pentru mai mult timp.
„Covrigii din făină integrală vor avea puțin mai multă proteină și fibre decât cei din făină rafinată. Cei cu semințe deasupra pot oferi și grăsimi sănătoase”, spune nutriționista Maxine Yeung.

Covrigii pot fi consumați simpli sau îi poți acompania cu ingrediente bogate în proteine, care încetinesc digestia și stabilizează glicemia: unt de arahide, fără zhăr, cremă de brânză sau ouă. „Adaugă ouă, somon, hummus sau tofu pentru proteine și semințe de cânepă, avocado sau cremă de brânză pentru grăsimi sănătoase. Legumele precum castraveți, roșii sau ceapă adaugă vitamine și minerale”, recomandă nutriționista Patricia Kolesa.

Atenție! Când mănânci covrigi ai putea depăși limita zilnică de sodiu

Un dezavantaj al consumului de covrigi este că au un conținut ridicat de sare, ceea ce poate afecta sănătatea inimii. „Unii covrigi conțin cantități mari de sodiu, pentru a fi păstrați mai mult timp”, spune Kolesa. Consumul excesiv de sare poate fi periculos, mai ales pentru persoanele cu hipertensiune sau probleme cardiovasculare.

Specialiștii recomandă un consum zilnic de sodiu sub 2.300 mg, ideal sub 1.500 mg.

Informații nutriționale pentru un covrig mediu simplu

  • Calorii: 289
  • Carbohidrați: 56 g
  • Fibre: 2 g
  • Zahăr adăugat: 0 g
  • Proteine: 11 g
  • Grăsimi: 2 g
  • Sodiu: 561 mg

Ce tipuri de covrigi sunt mai buni pentru consum zilnic?

1.Covrigii din cereale integrale – „Majoritatea covrigilor sunt făcuți din făină albă rafinată, care nu are prea multe beneficii. Caută variante cu grâu integral, secară, ovăz sau multigrain”, spune nutriționista Melissa Altman-Traub sau prepara-i acasă.

2.Covrigii mici sau subțiri – „Un covrig normal este echivalentul a peste trei felii de pâine. Poți consuma covrigi dacă ești atent(ă) la porție. De exemplu, mănâncă jumătate azi și cealaltă jumătate mâine”, sugerează nutriționista Laura M. Ali. Covrigii mici sau subțiri au mai puține calorii și carbohidrați. Contează însă și numărul, câte bucăți de covrigi de acest tip mănânci.

3.Covrigii fără toppinguri dulci – Evită covrigii cu zahăr, brânză în exces sau fulgi de ciocolată. Alege variante cu fibre, semințe, fructe sau ovăz.

Combinația ideală: Covrigi cu proteine și grăsimi sănătoase

Practic, poți consuma aproape orice tip de covrig, dacă faci acest lucru cu moderație și ocazional, dar variantele din cereale integrale oferă mai multe fibre și proteine. Covrigii pot avea un conținut mare de sodiu, deci fii atent(ă) la alte surse de sare din dieta ta. De asemenea, fii atent(ă) la dimensiuni – un covrig poate fi foarte mare. Dacă îți place să mănânci câte un covrig pe zi, cel mai bine este să alegi variantele mini și să îl combini cu alimente bogate în proteine și grăsimi sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *