8 beneficii surprinzătoare ale banalului pătrunjel/ Nu este bun doar în ciorbă, ci ar putea ajuta și în alergii, hipertensiune și boli inflamatorii

patrunjel Sursa foto: Pexels

Pătrunjelul este o plantă cu flori, originară din Marea Mediterană. De-a lungul anilor, banalul pătrunjelul, adăugat în mai toate rețetele de ciorbă, a fost folosit, potrivit healthline.com, și pentru a trata afecțiuni precum hipertensiunea arterială, alergiile și bolile inflamatorii.

Cele mai obișnuite două tipuri de pătrunjel sunt  cel cu frunze ondulate (francez) și cel cu frunze plate (Italian). Astăzi, pătrunjelul este folosit pe scară largă, ca plantă proaspătă, culinară sau condiment uscat. De un verde strălucitor, cu o aromă ușoară, amară, pătrunjelul se potrivește bine cu multe rețete.

Deseori etichetat ca fiind una dintre cele mai puternice plante care luptă împotriva bolilor, pătrunjelul are o mare valoare nutritivă și oferă multe potențiale beneficii pentru sănătate.

Iată 8 beneficii impresionante pentru sănătate ale pătrunjelului.

1. Pătrunjelul conține mulți nutrienți importanți

1/2 cană (30 de grame) de pătrunjel proaspăt tocat conține:

  • Calorii: 11 calorii
  • Carbohidrați: 2 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Grăsime: mai puțin de 1 gram
  • Fibre: 1 gram
  • Vitamina A: 108% din doza zilnică de referință (RDI) – antioxidant
  • Vitamina C: 53% din RDI (antioxidant)
  • Vitamina K (necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor) 547% din RDI
  • Folat: 11% din RDI
  • Potasiu: 4% din RDI

2. Pătrunjelul este bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care previn deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Corpul tău are nevoie de un echilibru sănătos de antioxidanți și radicali liberi pentru a menține sănătatea optimă.

Principalii antioxidanți din pătrunjel sunt:

  • flavonoide (miricetina și apigenina)
  • carotenoide
  • vitamina C.

Studiile arată că dietele bogate în flavonoide îți pot reduce riscul de apariție a unor afecțiuni, inclusiv cancer de colon, diabet de tip 2 și boli de inimă.

În plus, betacarotenul și luteina sunt doi antioxidanți cunoscuți sub numele de carotenoizi. Multe studii asociază un aport mai mare de carotenoizi cu un risc redus de anumite boli, inclusiv cancerul pulmonar.

Vitamina C are, de asemenea, efecte antioxidante puternice și joacă un rol important în susținerea sănătății imunitare și în protejarea împotriva bolilor cronice.

Interesant este că pătrunjelul uscat poate avea un conținut mai mare de antioxidanți decât crenguțele proaspete. Potrivit unui studio, planta uscată are de 17 ori mai mulți antioxidanți decât cea proaspătă.

3. Pătrunjelul sprijină sănătatea oaselor

Pătrunjelul este plin de vitamina K – un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor. O jumătate de cană (30 de grame) oferă un conținut impresionant de vitamina K:  547% din RDI.

Vitamina K întărește oasele, prin sprijinirea celulelor care formează oasele, numite osteoblaste. Această vitamină activează, de asemenea, anumite proteine ​​care cresc densitatea minerală osoasă – o măsură a cantității de minerale prezente în oase.

Densitatea osoasă este importantî, deoarece o densitate minerală osoasă mai scăzută este asociată cu un risc crescut de fracture, în special la adulții în vârstă.

Unele studii sugerează că un consum de alimente bogate în vitamina K poate reduce riscul de fracturi. De asemenea, potrivit unui studio, un aport mai mare de vitamina K a fost asociat cu un risc cu 22% mai mic de fracturi.

4. Pătrunjelul conține substanțe care pot lupta împotriva cancerului

Stresul oxidativ – o afecțiune caracterizată printr-un dezechilibru al nivelurilor de antioxidanți și radicali liberi – este asociat cu dezvoltarea anumitor boli cronice, inclusiv cancerul.

Pătrunjelul este foarte bogat în antioxidanți flavonoizi și vitamina C, care reduc stresul oxidativ din organism și pot reduce și riscul anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, aportul alimentar ridicat de flavonoide poate reduce riscul de cancer de colon cu până la 30%.

În plus, subgrupuri de anumite flavonoide din pătrunjel – cum ar fi miricetina și apigenina – au demonstrat activitate anticanceroasă, în studiile de laborator și cele efectuate pe animale.

De asemenea, consumul de alimente bogate în vitamina C poate reduce și riscul de cancer. O jumătate de cană (30 de grame) de pătrunjel furnizează 53% din RDI de vitamina C.

Un studiu a constatat că o creșterea a aportului de vitamina C cu 100 mg pe zi a redus riscul general de cancer cu 7%. În plus, creșterea vitaminei C din dietă cu 150 mg pe zi poate reduce riscul de cancer de prostată cu până la 21%.

5. Pătrunjelul, bogat în nutrienți care îți protejează ochii

Luteina, betacarotenul și zeaxantina sunt trei carotenoizi din pătrunjel care protejează ochii. Carotenoizii sunt pigmenți găsiți în plante care au o activitate antioxidantă puternică.

Luteina și zeaxantina pot preveni degenerescența maculară legată de vârstă, o boală oculară incurabilă și o cauză principală de orbire în întreaga lume. Consumul de alimente bogate în luteină și zeaxantină poate reduce riscul de apariție a degenerescenței maculare tardive cu până la 26%.

Betacarotenul este un alt carotenoid care susține sănătatea ochilor. Acest carotenoid, odată ajuns în organism, poate fi transformat în vitamina A. Această conversie a betacarotenului explică de ce pătrunjelul este foarte bogat în vitamina A. O jumătate de cană (30 de grame) de frunze proaspăt tocate asigură 108% din CDI pentru această vitamină.

Vitamina A este esențială pentru sănătatea ochilor, deoarece ajută la protejarea corneei – cel mai exterior strat al ochiului – precum și a conjunctivei – membrana subțire care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor.

6. Pătrunjelul poate îmbunătăți sănătatea inimii

Pătrunjelul este o plantă bogată în nutrienți care poate îmbunătăți sănătatea inimii. De exemplu, este o sursă bună de acid folic și de vitamina B – cu 1/2 cană (30 de grame) furnizând 11% din RDI.

Aportul ridicat de acid folic alimentar poate reduce riscul de boli cardiace. Un studiu amplu, efectuat pe peste 58.000 de persoane, a constatat că cel mai mare aport de acid folic a fost asociat cu un risc redus cu 38% de boli de inimă.

În schimb, aportul scăzut de acid folic poate crește riscul de boli de inimă. Un studiu efectuat pe 1.980 de bărbați a observat o creștere cu 55% a riscului de boli de inimă, la cei cu cel mai mic aport din acest nutrient.

Unii experți susțin ipoteza că folatul aduce beneficii sănătății inimii prin scăderea nivelului de aminoacid homocisteină. Nivelurile ridicate de homocisteină au fost legate de un risc mai mare de boli de inimă, în unele studii.

Homocisteina poate afecta negativ sănătatea inimii, modificând structura și funcția arterelor.

7. Extractul de pătrunjel are proprietăți antibacteriene

Pătrunjelul poate avea beneficii antibacteriene atunci când este utilizat ca extract.

De exemplu, un studiu de laborator a demonstrat că extractul de pătrunjel a avut o activitate antibacteriană semnificativă împotriva drojdiei, mucegaiurilor și a unei bacterii comune, cauzatoare de infecții, cunoscută sub numele de S. aureus.

Extractul de pătrunjel poate preveni, de asemenea, creșterea bacteriilor în alimente. Un alt studio, tot de laborator, a constatat că extractul de pătrunjel a prevenit creșterea bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi Listeria și Salmonella – ambele cunoscute ca provoacă intoxicații alimentare.

8. Pătrunjelul, ușor de adăugat în dieta ta

Pătrunjelul este o opțiune foarte versatilă și ieftină de a aroma mâncărurile  Puteți folosi varianta uscată ca ingredient în diverse rețete. Poate spori aroma supelor, tocănițelor și sosurilor de roșii. În plus, pătrunjelul este, adesea, combinat cu alte ierburi, în rețete de inspirație italiană.

Pătrunjelul proaspăt este, de asemenea, excelent în sosurile de casă pentru salate, marinate și rețete cu fructe de mare. Mulți oameni folosesc crenguțe proaspete, în rețete care nu necesită gătit, sau adaugă planta la sfârșitul perioadei de gătit.

Iată câteva modalități de a adăuga pătrunjel în dieta ta:

  • Se amestecă proaspăt în mâncare.
  • Frunzele se pun  într-un sos chimichurri de casă
  • Se amestecă frunzele tăiate mărunt
  • Se pun în sosuri pentru salată.
  • Presărați frunze proaspete sau uscate.
  • Partea de sus a pătrunjelului, cea cu frunze, poate fi adăugată în preparatele cu somon.
  • Tăiați mărunt tulpinile și adăugați-le în salata de cartofi.
  • Se fierbe uscat în ciorbe și sos de casă preparat din roșii.

Interesant este că planta poate acționa ca un odorizant natural pentru respirație, așa că puteți mesteca și o crenguță în timp ce gătiți pentru a vă împrospăta respirația.

Pentru a prelungi durata de viață a pătrunjelului proaspăt, înfășurați mănunchiul într-un prosop de hârtie umed și păstrați-l, într-un recipient închis, în frigider.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *