3 nutriționiști și profesori spun care este, pentru fiecare, alimentul nr. 1 ultraprocesat pe care nu l-ar mânca

o femeie lupta cu alimente ultraprocesate

O dietă echilibrată, bogată în alimente integrale, dense în nutrienți, este esențială pentru sănătate. Aceasta înseamnă încorporarea de proteine slabe, plante fibroase, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși, evitând, în același timp, alimentele ultraprocesate încărcate cu aditivi nesănătoși.

Alimentele ultraprocesate sunt adesea pline de zahăr, sare, coloranți artificiali și conservanți, ceea ce le face dăunătoare unei diete sănătoase. Experții cu care a discutat revista Best Life identifică câteva astfel de alimente care ar trebui evitate complet.

Dr. Uma Naidoo nu mănâncă cereale zaharoase

Potrivit Dr. Uma Naidoo, un psiholog nutriționist de la Harvard, cerealele zaharoase sunt una dintre cele mai rele alegeri pentru micul dejun. Adesea pline de carbohidrați simpli și zahăr excesiv, aceste cereale pot provoca creșteri bruște ale nivelului de zahăr în sânge, lăsând oamenii flămânzi și predispuși la căderi de energie mai târziu în cursul zilei. Un mic dejun echilibrat, cu proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, este recomandat în schimb.

Profesorul Jinan Banna nu consumă băuturi răcoritoare carbogazoase

Băuturile răcoritoare, inclusiv versiunile dietetice, ocupă un loc fruntaș pe lista alimentelor ultraprocesate de evitat. Jinan Banna, profesor de nutriție la Universitatea din Hawaii, avertizează împotriva consumului de sucuri din cauza „caloriilor goale” – calorii lipsite de orice valoare nutritivă. Ea sfătuiește să se opteze pentru apă, ceai sau cafea, cu moderație, ca alternative mai sănătoase.

Nutriționistul Rob Hobson evită carnea procesată

Carnea procesată, cum ar fi feliile de mezeluri, este legată de riscuri pentru sănătate, inclusiv o șansă crescută de cancer colorectal, potrivit NHS din Marea Britanie. Nutriționistul Rob Hobson evită aceste tipuri de carne din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi și sare. În schimb, el sugerează alegerea proteinelor slabe, cum ar fi puiul, curcanul, peștele sau sursele pe bază de plante, cum ar fi fasolea și leguminoasele.

Alte alimente ultraprocesate periculoase

Brânza ultraprocesată

Hobson evită și brânzeturile ultraprocesate, care sunt bogate în sodiu și conțin emulgatori. El recomandă brânzeturile naturale, precum cheddar, feta sau brie, pentru beneficiile lor nutriționale și numărul redus de aditivi.

Produse de patiserie preambalate

Hobson recomandă evitarea produselor de patiserie preambalate, menționând nivelurile ridicate de zahăr și grăsimi saturate, împreună cu ingredientele artificiale. Sunt recomandate opțiuni mai sănătoase, cum ar fi batoanele cu fructe.

Supă instant sau la conservă

Banna enumeră supele instant sau la conservă ca un alt aliment ultraprocesat de evitat din cauza conținutului ridicat de sodiu și grăsimi saturate. Ea sugerează prepararea supei de casă pentru o opțiune mai sănătoasă.

Sursa foto: Volodymyr Melnyk | Dreamstime.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *