Acizii grași omega-3 sunt cea mai importantă substanță nutritivă pentru un creier sănătos – Dr. Uma Naidoo, Harvard Health Publishing / Alimentele din care îi obții

Ioan Radu 26 aprilie 0 comentarii 6652 vizualizări
omega-3, creier, psihiatru, dementa

Nu există o metodă universală de prevenire a demenței. Cu toate acestea, multe studii au identificat anumiți nutrienți care pot ajuta la prevenirea pierderii funcției cognitive odată cu înaintarea în vârstă, scrie Dr. Uma Naidoo, psihiatru, chef profesionist și colaborator al Harvard Health Publishing, în CNBC.

Sunt trei tipuri de nutrienți neuroprotectori care au stârnit cel mai mare interes din partea experților: antioxidanți, vitamine B și acizi grași polinesaturați. Antioxidanții combat radicalii liberi care pot deteriora celulele creierului, vitaminele B joacă un rol important în funcționarea celulelor cerebrale, iar acizii ajută la promovarea creșterii de noi celule cerebrale.

Deși suplimentele pot ajuta la furnizarea acestor nutrienți, Naidoo îi sfătuiește întotdeauna pe oameni să se orienteze mai întâi către alimente reale, mai ales în cazul acizilor grași precum omega-3. „Atunci când consumi un aliment integral, primești vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și proteine suplimentare. Este o bază bună pe care să construiești un plan alimentar sănătos”, spunea ea.

Acizii omega-3 se găsesc în pește gras sălbatic, precum anșoa, sardine și somon. Somonul sălbatic în special conține niveluri ridicate. Naidoo recomandă consumul a 230 de grame de somon pe săptămână.

Este posibil să obții suficienți omega-3 și din surse vegetale, care includ:

  • Seminte de chia
  • Seminte de susan
  • Nuci
  • Seminte de in

Aproximativ 30 de g de semințe de chia oferă mai mult decât necesarul zilnic recomandat de acizi grași omega-3.

Uma Naidoo subliniază că este important să știm că nu putem compensa o dietă săracă prin suplimente sau exerciții. Un stil de viață sănătos în general, cu o nutriție adecvată, alături de exerciții regulate, somn corespunzător, conexiuni sociale, gestionarea stresului și reducerea anxietății sunt factori importanți în combaterea unor afecțiuni precum demența.

Sursa foto: Pixabay/xusenru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *