În Marea Britanie, un viticultor experimentează razele ultraviolete în locul produselor chimice. Pot ajuta direct dezvoltarea plantelor dar țin la distanță și bolile și dăunătorii

un-viticultor-din-marea-britanie-experimenteaza-razele-ultraviolete-in-locul-produselor-chimice foto: agronotizie.imagelinenetwork.com

O tehnologie cu raze ultraviolete reușește să îmbunătățească sănătatea frunzelor și reduce utilizarea fungicidelor în plantațiile de vii. Este vorba de lumina ultravioletă artificială directă, experimentată pentru prima dată în Regatul Unit, pe o plantație de vie din comitatul Shropshire, relatează Food and Wine Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Tehnologia, dezvoltată în Franța, este deja folosită în sere și pe terenuri sportive, dar nu fusese niciodată testată la scară agricolă, în câmp deschis. Compania Veenow Vineyards, din apropiere de Telford, a decis să introducă acest sistem pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor și pentru a verifica posibilele beneficii asupra recoltei.

Prime observații asupra stării viței de vie

Potrivit proprietarului viei, Rob Greenow, efectul lămpilor este deja vizibil: frunzele tratate cu lumină UV par de un verde mai intens și prezintă niveluri mai ridicate de clorofilă. În teorie, o vitalitate vegetativă mai mare s-ar putea traduce în struguri de calitate superioară și un vin mai echilibrat. De asemenea, compania a redus cantitatea de fungicide utilizată, semnalând un posibil impact pozitiv și în ceea ce privește sustenabilitatea mediului.

Sistemul are un cost de aproximativ 60.000 de lire sterline, mai mare decât cel al tractorului care îl tractează. Totuși, dacă reducerea tratamentelor chimice și creșterea productivității vor fi confirmate, investiția ar putea fi amortizată în trei ani, relatează sursa citată. Greenow a declarat că luminile sunt folosite și ca suport în caz de înghețuri târzii, pentru a ajuta plantele să devină mai viguroase și să lupte mai eficient cu temperaturile scăzute.

Perspective și limite ale experimentului

Rob Fletcher, un agronom britanic citat, a subliniat că această inovație ar putea fi extinsă și la alte culturi, nu doar la vița de vie, dar a evidențiat că tehnologia rămâne delicată și nu poate fi aplicată pe ploaie. Datele colectate anul acesta, monitorizate în colaborare cu compania franceză producătoare, vor fi esențiale pentru a stabili eficiența reală a metodei.

Interesul din partea altor viticultori locali este deja ridicat, iar primele rezultate ar putea apărea odată cu următoarea recoltă. Dacă metoda va fi confirmată, utilizarea luminii ultraviolete în podgorii ar putea deschide o nouă perspectivă în gestionarea bolilor și în creșterea calității vinurilor din Regatul Unit, mai spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *