Un raport oficial privind viitorul agriculturii în Uniunea Europeană, înaintat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Layen/Printre recomandări: responsabilizarea consumatorilor pentru a alege regimuri alimentare durabile și echilibrate

Ursula von der Leyen, Comisia Europeana, agricultura, regim alimentar foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia salută activitatea importantă desfășurată de cei 29 de membri ai dialogului strategic de la lansarea acestuia de către președinta von der Leyen în ianuarie 2024, precum și angajamentul constructiv pe care l-au demonstrat pe parcursul întregului proces, pentru a finaliza – și a aproba în unanimitate – raportul final. Rezultatul de astăzi arată că se poate ajunge la un consens între principalele interese din întregul lanț agroalimentar, chiar și în perioade de polarizare în jurul dezbaterii publice pe teme agroalimentare.

Menținerea acestei abordări, prin continuarea promovării dialogului și a încrederii reciproce între diferite puncte de vedere, poate contribui la furnizarea unor soluții durabile pentru sisteme agroalimentare competitive, reziliente, diverse și durabile în UE. Prin urmare, Comisia va evalua îndeaproape recomandările raportului de a institui o nouă platformă care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și lumea științei pentru a continua să reflecteze asupra strategiilor de creștere a durabilității și rezilienței sistemelor agroalimentare.

Raportul dialogului consideră că producția alimentară și agricolă reprezintă o parte esențială a societății europene și a securității și că diversitatea alimentelor și a agriculturii europene este un atu important. Există un consens în rândul membrilor dialogului strategic cu privire la faptul că sustenabilitatea economică, de mediu și socială în sectorul agroalimentar se poate consolida reciproc, în special atunci când este sprijinită de măsuri de politică coerente. Se subliniază, de asemenea, rolul piețelor, al obiceiurilor alimentare și al inovării în stimularea durabilității.

Recomandările detaliate în raport sunt structurate în cinci piloni:

  • Împreună pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv: această parte abordează necesitatea de a adapta PAC în contextul tranziției în curs către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.
  • Progrese către sisteme agroalimentare durabile: recomandările de la această rubrică se referă la sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor, și pledează pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bunăstarea animalelor și la responsabilizarea consumatorilor pentru a alege regimuri alimentare durabile și echilibrate.
  • Promovarea rezilienței transformatoare: având în vedere creșterea riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, raportul subliniază necesitatea de a consolida instrumentele de gestionare a riscurilor și gestionarea crizelor, precum și de a conserva și gestiona mai bine terenurile agricole, de a promova o agricultură rezistentă la apă și de a dezvolta abordări inovatoare în materie de ameliorare a plantelor.
  • Construirea unui sector atractiv și divers: importanța reînnoirii generațiilor și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare este detaliată în această secțiune, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.
  • Un acces mai bun la cunoaștere și inovare și o mai bună utilizare a acestora: recomandările concluzionează că accesul la cunoștințe și competențe trebuie facilitat și că digitalizarea este o oportunitate.

Raportul elaborat de Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE se adresează Comisiei Europene, Parlamentului European, statelor membre și părților interesate.

Fundal

Anunțat de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2023 și lansat în ianuarie 2024, Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE a reunit 29 de părți interesate importante din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic pentru a ajunge la o înțelegere și o viziune comune pentru viitorul sistemelor agricole și alimentare ale UE.

Mandatul dialogului a fost de a reflecta asupra a patru întrebări:

  • Cum putem oferi fermierilor noștri și comunităților rurale în care trăiesc perspective mai bune, inclusiv un nivel de trai echitabil?
  • Cum putem sprijini agricultura în limitele planetei noastre și ale ecosistemului său?
  • Cum putem valorifica mai bine imensele oportunități oferite de cunoaștere și de inovarea tehnologică?
  • Cum putem promova un viitor strălucitor și prosper pentru sistemul alimentar al Europei într-o lume competitivă?

Urmând această structură, au fost înființate diferite grupuri de lucru pentru a continua lucrările. În perioada ianuarie-august 2024, au fost organizate, de asemenea, șapte reuniuni plenare pentru toți membrii dialogului strategic, președinta von der Leyen participând la trei. În plus, președintele grupului, profesorul Strohschneider, a solicitat contribuții din partea organizațiilor de la nivelul UE active de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu alimente. El s-a întâlnit, de asemenea, cu miniștrii agriculturii din statele membre, cu întregul colegiu al comisarilor UE, cu deputați în Parlamentul European și cu reprezentanți ai Comitetului Economic și Social European și ai Comitetului Regiunilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *