Fadi Kattan, chef, este conștient de faptul că s-ar putea să nu fie momentul potrivit pentru a lansa o carte de bucate despre mâncarea palestiniană – nu atunci când oamenii din Gaza mor de foame, transmite NPR.
„Dar știți că editorul meu este de religie evreiască”, a declarat el pentru gazda Morning Edition, Leila Fadel. „Ea a spus: <<Acum cartea are chiar mai multă semnificație>>”, a adăugat Kattan.
Asta deoarece cartea sa, „Bethlehem: A Celebration of Palestinian Food”, este dedicată conservării unei părți a unei culturi care a fost sfâșiată de decenii de strămutări și război. Este o scrisoare de dragoste, prin intermediul mâncării, către casa copilăriei sale din Cisiordania.
„Am început să organizez tururi gastronomice în Betleem și luam oamenii cu mine în piețe”, a spus el. „În carte, am vrut cu adevărat să pot transmite acest lucru oamenilor și să le spun: uite, de fapt, vii cu mine într-o vizită în Betleem prin intermediul rețetelor”, explică autorul.
Felurile de mâncare reflectă diversitatea palestinienilor din Betleem și nu numai. Te plimbă de la o simplă salată de smochine cu ulei de măsline și sumac la orez cu condimente și pește sayadieh samak și până la o prăjitură de fructe pentru Crăciun.
Având în vedere criza din Gaza, Kattan imploră: „Timpul se scurge. Trebuie să păstrăm aceste rețete. Trebuie să le împărtășim cu oamenii.”