Un antreprenor din Taiwan transformă cochiliile de stridii în „lână de mare”, din care sunt create textile

stridii, seawool, lana de mare, taiwan Sursa foto: Creative Tech Textile / Pixabay

Eddie Wang, inspirat de educația sa din regiunea coastei de vest a Taiwanului, a transformat cochiliile de stridii aruncate într-o țesătură unică și ecologică, cunoscută sub numele de „lână de mare”, transmite Phys.org.

Crescând în Yunlin, Wang a observat cum localnicii foloseau cochiliile de stridii arse ca izolație pentru a-și menține casele calde iarna și răcoroase vara. Intrigat de eficiența cochiliilor, el și-a propus să exploreze potențialul lor în producția de țesături.

În 2010, Wang a fondat Creative Tech Textile și s-a concentrat inițial pe crearea unei țesături ecologice realizate din sticle de plastic reciclate. Nemulțumit de textura acesteia, a început să cerceteze utilizarea reziduurilor de stridii pentru a dezvolta o țesătură asemănătoare cu lâna.

Până în 2013, a perfecționat o formulă, care a dus la apariția Seawool — un material brevetat și marcă înregistrată. Fabrica lui Wang din Tainan prelucrează anual aproximativ 100 de tone de cochilii de stridii, producând aproximativ 900 de tone de Seawool. Țesătura este populară printre mărcile de îmbrăcăminte pentru activități în aer liber și sustenabilitate din Europa și SUA, generând venituri de aproximativ 6,1 milioane de dolari anual.

Cultura de creștere a stridiilor din Taiwan joacă un rol crucial în producția Seawool. Insula recoltează anual aproximativ 200.000 de tone de stridii, 160.000 de tone de cochilii fiind aruncate. Dacă nu sunt prelucrate, aceste cochilii contribuie la probleme de mediu, cum ar fi mirosurile neplăcute și devin locuri de reproducere pentru țânțari.

Fabrica lui Wang transformă aceste cochilii în „nanoperle”, care sunt apoi combinate cu fire din sticle de plastic reciclate pentru a crea Seawool. Acest proces are emisii reduse de carbon, deoarece nu necesită apă și utilizează cochilii care captează și stochează dioxidul de carbon.

Pe lângă fabrica lui Wang, Taiwan Sugar Corporation (TSC) refolosește, de asemenea, cochiliile de stridii zdrobite pentru diverse produse, inclusiv bețișoare aromate.

Crescătorii locali de stridii și întreprinderile mici joacă un rol esențial în acest ciclu durabil, contribuind la reducerea deșeurilor.

Citește și Adam Sheet este un biotextil impermeabil realizat din reziduuri de mere

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *