10 beneficii pentru sănătate ale uleiului de cocos/ Are efect antibacterian și poate ajuta la slăbit, reducerea convulsiilor și menținerea sănătății orale

ulei de cocos Sursa foto: Pexels

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la reducerea foamei, la îmbunătățirea sănătății bucale, poate reduce convulsiile, dacă suferiți de epilepsie, dar are și multe altele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, potrivit healthline.com, uleiul de cocos poate să nu fie grozav pentru sănătatea inimii tale.

Uleiul de cocos este un ulei de gătit din ce în ce mai popular. Mulți oameni îl laudă pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru proprietățile sale antimicrobiene și antioxidante, îmbunătățirea sănătății pielii și a celei orale, dar și pentru pentru faptul că ar contribui la scăderea în greutate.

Iată 10 beneficii pentru sănătate, ale uleiului de cocos, plus câteva considerații speciale, de care trebuie să ții cont dacă vrei să-l incluzi în dieta ta.

1. Uleiul de cocos poate stimula arderea grăsimilor

Uleiul de cocos este o sursă bogată de trigliceride cu lanț mediu (MCT), un tip de grăsime saturată.

În general, grăsimile saturate sunt împărțite în trei subgrupe, fiecare dintre ele având efecte diferite. Aceste subgrupe sunt: cu lanț lung, cu lanț mediu și cu lanț scurt.

Oamenii de știință studiază trigliceridele cu lanț mediu (MCT), inclusiv pe cele găsite în uleiul de cocos, pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate.

De exemplu, un studiu din 2023 a descoperit că suplimentarea cu MCT, atunci când este utilizată în timpul unei diete ketogenice cu conținut scăzut de calorii, a scăzut semnificativ greutatea corporală și circumferința taliei.

Deoarece grăsimile din uleiul de cocos sunt 65% MCT, poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor care sunt similare cu uleiul MCT pur.

Dar, este important să rețineți că uleiul de cocos este foarte bogat în calorii și poate duce cu ușurință la creșterea în greutate dacă îl consumați în cantități mari.

2.Uleiul de cocos poate funcționa ca o sursă rapidă de energie

MCT-urile din uleiul de cocos oferă o încărcare rapidă cu energie a organismului. MCT-urile sunt absorbite intacte din intestinul subțire în sânge și pot fi utilizate imediat pentru energie, în același mod ca și carbohidrații – sursa preferată de energie a organismului.

De fapt, MCT-urile au fost folosite de mult timp în produsele de nutriție sportivă pentru cine are nevoie de o sursă de energie pe care corpul lor o poate absorbi și utiliza rapid.

3.Uleiul de cocos poate avea efecte antimicrobiene

Uleiul de cocos are proprietăți antimicrobiene și antifungice datorită conținutului său de MCT – în special acid lauric.

Acidul lauric este un acid gras care reprezintă aproximativ 50% din MCT-ul din uleiul de cocos.

Cercetările sugerează că poate avea efecte antimicrobiene împotriva microorganismelor care cauzează boli:

  • Staphylococcus aureus
  • Streptococcus mutans
  • Streptococcus pyogenes
  • Escherichia coli
  • Helicobacter pylori

Studiile arată că acidul lauric poate acționa ca un agent bacteriostatic, care împiedică bacteriile să se înmulțească, fără a le ucide.

De asemenea, poate acționa ca un agent bacteriocid, care distruge unele bacterii. În plus, poate inhiba și creșterea microorganismelor care sunt dăunătoare plantelor.

4.Uleiul de cocos poate ajuta la reducerea foamei

O caracteristică interesantă a MCT-urilor este că pot crește senzația de sațietate și pot ajuta la reducerea aportului de alimente.

Acest lucru poate fi legat de modul în care organismul le descompune. O parte din MCT-urile pe care le consumi sunt descompuse într-un proces care produce molecule numite cetone.

Cetonele reduc apetitul fie acționând direct asupra mesagerilor chimici ai creierului, fie modificând nivelurile hormonilor care induc foamea, cum ar fi grelina.

Este posibil să fiți familiarizat cu cetonele în contextul dietelor ketogenice, care sunt destul de populare în zilele noastre. Persoanele care urmează diete keto nu mănâncă mulți carbohidrați, dar adesea mănâncă multe grăsimi. Din acest motiv, metabolismul lor tind să folosească cetonele ca și combustibil.

Cu toate acestea, deși uleiul de nucă de cocos este una dintre cele mai bogate surse naturale de MCT, nu există dovezi că uleiul de cocos, în sine, reduce apetitul mai mult decât alte uleiuri.

5. Uleiul de cocos poate ajuta la reducerea convulsiilor

Oamenii au folosit de multă vreme dietele keto, care sunt foarte sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi, pentru a trata diverse tulburări, inclusiv epilepsia rezistentă la medicamente la copii. S-a demonstrat că ajută la reducerea frecvenței cu care apar convulsii.

Cercetătorii cred că lipsa de glucoză disponibilă pentru a alimenta celulele creierului este o posibilă explicație pentru reducerea frecvenței convulsiilor, la persoanele cu epilepsie care urmează diete ketogenice.

O descoperire relativ recentă arată că, la adulți, epilepsia s-ar putea ameliora urmând diete keto modificate, care includ MCT și o cantitate mai redusă de carbohidrați, pentru a induce cetoza.

Cercetările arată că MCT-urile din uleiul de cocos sunt transportate în ficat și transformate în cetone.

6.Uleiul de cocos, benefic pentru sănătatea pielii

Uleiul de nucă de cocos are multe întrebuințări care au puțin de-a face cu mâncatul. Mulți oameni îl folosesc în scopuri cosmetice pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii.

Studiile arată că uleiul de cocos poate crește hidratarea pielii uscate. De asemenea, poate îmbunătăți funcția pielii, ajutând la prevenirea pierderii excesive de apă și protejându-vă de factorii externi, cum ar fi agenții infecțioși, substanțele chimice și alergenii.

Potrivit unui studiu din 2021 s-a stabilit că aplicarea a 6-8 picături de ulei de cocos virgin pe mâini și lăsarea acestuia peste noapte poate ajuta la  prevenirea uscării pielii, cauzată de utilizarea frecventă a dezinfectanților pentru mâini pe bază de alcool.

De asemenea, poate reduce severitatea simptomelor ușoare până la moderate ale dermatitei atopice, o boală cronică a pielii caracterizată prin inflamarea pielii și defecte ale funcției de barieră a pielii.

7. Uleiul de cocos poate proteja părul

Uleiul de cocos poate proteja, de asemenea, împotriva deteriorarii părului.

De exemplu, un studiu din 2021 a stabilit că uleiul de nucă de cocos pătrunde profund în firele de păr, le face mai flexibile și le crește rezistența, pentru a preveni ruperea lor sub tensiune.

În mod similar, un alt studiu a descoperit că uleiul de cocos hrănește firele de păr și reduce ruperea, ceea ce întărește și mai mult părul.

8. Uleiul de cocos poate îmbunătăți sănătatea orală

Un studiu din 2020 a descoperit că utilizarea uleiului de cocos ca apă de gură aduce beneficii igienei orale.

Folosirea uleiului de cocos ca apă de gură poate reduce semnificativ numărul de bacterii dăunătoare din gură – și anume S. mutans – în comparație cu o apă de gură obișnuită.

Se crede că acest lucru se datorează proprietăților antibacteriene ale acidului lauric.

În plus, acidul lauric din uleiul de cocos reacționează cu saliva pentru a forma o substanță asemănătoare săpunului care previne apariția cariilor și ajută la reducerea depunerii plăcii dentare și a inflamației gingiilor.

9. Uleiul de cocos ar putea ajuta la reducerea simptomelor bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței.

Această condiție reduce capacitatea creierului de a folosi glucoza pentru energie. Cu toate acestea, cercetătorii cred că cetonele pot compensa semnele timpurii ale bolii Alzheimer, uşoare până la moderate, oferind o sursă alternativă de energie pentru celulele creierului.

Din acest motiv, alimente individuale precum uleiul de cocos au fost investigate pentru rolul lor potențial în gestionarea bolii Alzheimer.

Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample la oameni.

10. Uleiul de cocos, o sursă bună de antioxidanți

Uleiul de cocos este o sursă bună de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Astfel, uleiul de cocos poate  ajuta la reducerea riscului apariției mai multor boli cronice și degenerative.

Unele dintre principalele tipuri de antioxidanți din ulei sunt:

  • tocoferoli
  • tocotrienoli
  • fitosteroli
  • flavonoide
  • polifenoli

Antioxidanții din uleiul de cocos îi conferă potențiale efecte antiinflamatorii și de protecție a creierului.

Un studiu, pe animale, din 2017 sugerează, de asemenea, posibilul rol al uleiului de cocos, în special al acidului lauric MCT, în reducerea complicațiilor diabetice secundare.

Utilizarea uleiului de cocos pentru sănătatea inimii, controversată

În ultimii ani, uleiul de cocos a fost considerat benefic pentru sănătatea inimii. Asta pentru că unele dovezi sugerează că poate scădea nivelul de colesterol LDL (rău) și poate crește nivelul de colesterol HDL (bun).

Cu toate acestea, dovezile privind efectele uleiului de cocos asupra nivelului de colesterol din sânge sunt contradictorii.

Un studiu din 2020 a descoperit că uleiul de cocos poate crește semnificativ nivelul de colesterol LDL (rău), ceea ce crește riscul de boli de inimă.

O posibilă explicație pentru rezultatele contradictorii ar putea fi metodele diferite cu care au fost efectuate studiile. De exemplu, unele cercetări compară efectele uleiului de cocos cu alte surse de grăsimi vegetale nesaturate, în timp ce altele îl compară cu grăsimile animale saturate, cum ar fi untul.

În comparație cu grăsimile vegetale, uleiul de cocos crește atât nivelul LDL (rău) cât și cel total al colesterolului într-o măsură mai mare. Dar, această creștere este mai mică în comparație cu cea produsă de consumul de unt.

O creștere a nivelului de colesterol HDL (bun) reduce de fapt riscul de boli de inimă, așa că ați putea crede că creșterea HDL din uleiul de cocos ar putea fi benefică.

Cu toate acestea, Asociația Americană a Inimii a stabilit că toate creșterile HDL cauzate de dietă sau de terapia medicamentoasă nu par să fie direct legate de modificările riscului de boli de inimă.

Deci, creșterea nivelului de colesterol LDL (rău) eclipsează beneficiile. De aceea, Asociația Americană a Inimii nu recomandă folosirea uleiului de cocos ca terapie pentru inimă.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că ar trebui să evitați cu totul uleiul de cocos. Încercați pur și simplu să limitați aportul acestuia în cadrul recomandărilor actuale pentru aportul de grăsimi saturate, care reprezintă mai puțin de 10% din totalul caloriilor pe zi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *