Tania Fântână, nutriționist: Mâncăm fructe în loc de mic dejun? / Fructele în loc de cină sunt calea sigură spre îngrășat

tania fantana, nutritionist, fructe, mic dejun

Hai că nu mai știi cum să o dai cu mâncarea asta. Când să reținem și noi că fructele sunt sănătoase și să integrăm informația asta în ceea ce facem zi de zi, aflăm că totuși nu le putem mânca oricând și în orice cantitate.

Știm despre ele că au fibre și vitamine, dar totuși nu conțin tot ceea ce avem noi nevoie ca să fim sănătoși, falnici și voioși.

De anumite ingrediente te îndrăgostești atunci când ești începător în ale mâncatului sănătos. Când citești prima dată „fișa” anumitor alimente, îți vine să ieși pe stradă cu pancarte și să anunți pe toată lumea despre descoperirea ta.

Când am aflat pentru prima dată de goji și am citit ce conține m-am gândit cu tristețe la bunică-mea, cum o fi dat ea cu sapa până la 94 de ani fără să le cunoască și fără să se bucure de minunea din ele.

Când vezi oameni extaziați de unele alimente, e bine să știi că aceia sunt începători în studiul alimentației. Starea aia de zen vine după ce trece dezamăgirea că vezi că le mănânci și totuși ești cam la fel. Realizezi apoi că sănătatea e suma mai multor obiceiuri și alimente și nu e loc de orgoliu și vedete aici.

Revenind la fructele mâncate în loc de mic dejun… Sigur că te poți trezi uneori cu o mare poftă de fructe. Dacă poftele duc totuși către alimente sănătoase, atunci este bine să le urmăm. Fructele proaspete sunt alimente ușor de digerat. Sunt combinații de apă, fibre, vitamine. Nimic proteic, nimic gras. Așadar, trec repede de stomac către intestine. Nu țin stomacul ocupat prea mult timp.

Când ai avut o cină târzie și greoaie este posibil ca a doua zi dimineața să nu te trezești râvnind la omletă cu șuncă. Asta pentru că, cel mai probabil, încă mai ai alimente în stomac din seara precedentă. Corect ar fi să nu mănânci micul dejun. Indiferent ce e el. Să bei cafea, apă și să te îndrepți către mâncare atunci când ea chiar te atrage. Dar de multe ori obiceiul de a mânca, faptul că știi că pleci la serviciu, te îndreaptă către ceva ușor de mâncat. Faptul că ai niște fructe prin casă, eventual la îndemână, o să te facă să le mănânci.

Partea proastă la fructe este că, deși mănânci câteva sute de calorii, comparativ cu o masă principală normală ele nu dau sațietate. Asta înseamnă că după 300-400 de calorii într-o oră o să ți se facă foame din nou. Dacă fructele au fost acrișoare, chiar mai devreme. Aceleași calorii mâncate din ouă și brânză, de exemplu, o să îți țină de foame 3-4 ore. În primul caz, o să amâni să mănânci ceva mai serios pentru că na, abia ai mâncat și o să ronțăi cam tot ce prinzi. Păguboasă acțiune pentru kilogramele tale și starea de spirit.

Zahărul conținut de fructe se numește fructoză. Este o moleculă simplă de zahăr, întocmai ca și glucoza. Nu declanșează aceeași reacție asupra insulinei precum glucoza, dar consumul ei crescut este legat de apariția obezității abdominale și a kilogramelor în plus. Cantități mari de fructoză conțin și: sucurile de fructe, mierea, siropul de porumb (omniprezent în multe dulciuri ambalate). Consumul excesiv de fructoză încarcă gras ficatul, pentru că este transformat rapid în grăsime. Dacă necesarul de energie a fost deja acoperit prin arderea glucozei (combustibilul preferat al organismului), atunci se declanșează procesul de lipogeneză, iar fructoza este transformată în întregime în grăsime și depozitată.

Vă rog eu frumos să lăsați pungile alea mari pe care scrie fructoză pe rafturile magazinului și să nu o mai mâncați cu lingura!

Nu vreau să vă sperii și să nu mai mâncați fructe. Doar să le puneți la locul potrivit în meniul vostru. Nu le-aș alătura unei mese principale. Pe de o parte pentru că ne îndeamnă să mâncăm mult, să tragem de stomac, pe de altă parte pentru că, datorită conținutului de fibre, ne vor balona. De ce să vă simțiți voi plini și să vă doară burtica?

Cea mai blândă modalitate de a mânca fructe ar fi la 2-3 ore după micul dejun și cam cu 2 ore înainte de prânz, iar gramajul în jur de 250-300 de grame. Aș spune undeva între 10 și 11, dar orele pot să difere în funcție de programul fiecăruia. Fructul rămâne o variantă de dulce bun. Chiar și banana (un fel de cartof al fructelor) are mai puține calorii decât un ecler și chiar stăpânește pe moment o poftă normală de dulce/de energie.

Fructele rămân un remediu foarte bun împotriva constipației. Nu uitați de gustarea zilnică din fructe dacă aveți o sensibilitate în zona asta.

Cele mai sănătoase fructe rămân cele de pădure, cele viu colorate, cele mai acrișoare și cele cât mai din „grădina bunicii”.

Și dacă fructele la micul dejun nu sunt o cale eficientă de gestionare a caloriilor, fructele în loc de cină sunt calea sigură spre îngrășat. Lăsați lighenașele de fructe să se odihnească în cameră.

Deși conțin apă în proporții mult mai mari decât o bucată de friptură, să te hidratezi din fructe este un lux pentru oamenii ca noi, lipiți de scaune și ecrane. E ca și cum ai da cu parfum Chanel în pantofi.

Și cu această aromă plăcută vă las să mâncați fructul adus de acasă. Sper…

Vezi aici podcasturile G4Media „Fântâna de sănătate” cu Tania Fântână

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Cum îți revii după mesele copioase de Paște / Nu înțeleg persoanele care se reped la cântar imediat după ce se întorc acasă din vacanța de sărbători

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

    • Normal..
      Să ajungi cât mai repede la suta de kile…și să devi morcovul lor…( de băgat în cur ) când rămân fără bateriile din vibratoarele lor…
      Nu mai ascultați ce spun hienele din OMS…
      Sunt oamenii lui Bill Gates ( cățelul familiei ROCKEFFELLER) care comandă 50 % din tot ce înseamnă crime pe pământ.
      Gândiți și cu creierul vostru.
      🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  1. Consumul de fructe intre mese – ca si alte tipuri de gustari dulci – declanseaza o reactie puternica a insulinei pentru reglarea zaharului in sange. Prin urmare ce beneficiu avem sa zgandarim insulina in afara mesei. De ce sa nu consumam fructul la sfarsitul unei mese cand insulina a fost deja activata? Iar aici ma refer la un fruct si cateva capsuni, caise sau prune si nu la un lighean.

  2. Auzi la asta ce zice ,doamne cate aberații 😈😈😈,pai mâncarea de la Mc Donald’s este super sănătoasă nu ?! Sau cum că nu înțeleg ,îmi dă creierul erori😂😂😂 ,mancati de acolo fraților să vedeți ce repede ajungeți la 200 kg 😂😂😂. E dusa rău femeia , gânditi pentru voi că nu doare!!! 👊😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *