Fructele de pădure din România, „miză strategică” pentru spanioli / O companie iberică, pregătită să investească în modernizarea fermelor / Firma parteneră din Gorj este controlată tot de un spaniol, stabilit în zonă cu mulți ani în urmă

Spania, afine, fructe de padure, Romania foto: pexels.com/Ylanite Koppens

Compania spaniolă Grupo Clasol mizează pe producția de fructe de pădure din România, anunță publicația freshplaza.com. România poate deveni astfel o „sursă strategică”, pentru că vara va acoperi cererea de fructe de pădure pe piața spaniolă, într-o perioadă intermediară între producția locală și importurile din America de Sud, în special din Peru.

Compania Grupo Clasol a încheiat un parteneriat cu firma FG3S pentru punerea în aplicare a unui plan de investiții ambițios, pe o perioadă de cinci ani, pentru dezvoltarea producției de fructe de pădure în România. Planul vizează modernizarea și dezvoltarea fermelor, precum și implementarea măsurilor de tehnologie și eficiență în unitatea de procesare. Compania consideră că România oferă oportunități mari, în special pentru afin, având în vedere creșterea producției și alți câțiva factori, inclusiv programul de producție.

„Producția din România începe în a doua jumătate a lunii iunie, când campania spaniolă se apropie de sfârșit, și continuă până la începutul lunii septembrie, când volumele peruviane încep să atingă apogeul”, spune César Claramonte, CEO al Grupo Clasol.

„Astfel, România devine un furnizor strategic, deoarece va acoperi acea fereastră interesantă în sezonul estival și ne va permite să garantăm aprovizionarea cu fructe de pădure în fiecare lună”, spune el.

„Noi comercializăm deja căpșune, zmeură și afine, pe tot parcursul anului. Fructele vin din Spania, Portugalia și nordul Marocului, precum și din emisfera sudică. Participarea la un proiect de producție în România este primul pas către obținerea propriei noastre producții. Avem în vedere deja câteva proiecte de producție pentru afine, căpșune și zmeură, în diferite regiuni pe care le considerăm strategice”, spune César Claramonte.

„Cele două grupe principale de produse ale companiei sunt citricele și fructele cu sâmburi, iar acum, CEO-ului spune că “ne propunem ca fructele de pădure să devină al treilea sector cheie pentru companie. Ne așteptăm să comercializăm aproximativ 6 milioane de kilograme în această campanie”, spune César Claramonte. .

G4Food notează că firma FG3S are sediul social în satul Poiana Seciuri, din comuna Bustuchin, județul Gorj. Potrivit unei publicații locale, firma se află sub controlul lui Guzman Aparicio, cetățean spaniol, prezent în zonă de mai mulți ani, fiind asociat cu un conațional, Ramon Lara.

Potrivit site-ului termene.ro, în 2022, firma a raportat 0 angajați, profit 0 și datorii de 1.396.179 de lei, cifra de afaceri fiind de 91.038 lei.

Guzman a înființat în comuna Bustuchin o cultură de șofran, dar i-a îndemnat pe localnici să cultive și zmeur și mur. Guzman, cu ajutorul autorității publice locale, a reușit să înființeze o cooperativă agricolă, cu profil horticol, și să construiască o unitate frigorifică pentru depozitarea fructelor de pădure, în valoare de 800.000 de euro, bani atrași printr-un Grup de Acțiune Locală.

 

foto: pexels.com/Ylanite Koppens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *