Supa de ouă este unul dintre preparatele tradiționale românești specifice Transilvaniei și Bihorului, cu o istorie îndelungată și rădăcini străvechi în această regiune. Rețeta face parte din volumul „Reţete tradiţionale de Bihor” și reflectă modul simplu și gustos în care locuitorii zonei obișnuiau să valorifice ingredientele locale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 23-29 iunie
Specialiștii în istoria gastronomiei spun că această supă era des întâlnită în gospodăriile țărănești tradiționale din Bihor, oul fiind un ingredient de bază, disponibil în aproape toate anotimpurile. Preparatul era adesea servit la finalul unei zile de muncă, dar nu numai.
Supă de ouă. Ingrediente pentru 8-10 porții:
-
2 linguri ulei de floarea soarelui
-
1 lingură făină albă
-
1 legătură mărar verde sau uscat
-
1 ceapă
-
5 ouă
-
200 g smântână dulce
-
boia dulce
-
piper măcinat
-
chimen măcinat
-
sare
Supă de ouă. Mod de preparare
Uleiul se pune în oală la încins. Se adaugă făina, călindu-se puțin. Se pun piperul, boiaua și chimenul, după gust. Peste ele se toarnă și se amestecă, pentru a se dizolva, făina călită. Se adaugă mărarul și ceapa întreagă.
După ce supa a dat în clocot, 10-15 minute, ouăle se sparg, direct în „zamă”, unul după altul. Acestea sunt fierte în mai puțin de 5 minute, după care se adaugă smântâna.
Se servește caldă.