Sunt cuptoarele cu microunde periculoase pentru sănătate, sau nu? O dezbatere de câteva zeci de ani (BBC)

Cuptor cu microunde Sursa foto: Dreamstime / Rostislav_sedlacekâ

Radiațiile cu microunde nu prezintă niciun risc, însă încălzirea plasticului prezintă probleme de sănătate. Iată ce spun cele mai recente cercetări despre cum să vă preparați alimentele la microunde în siguranță.

În ciuda faptului că este un cal de bătaie în bucătărie de zeci de ani, puține obiecte de uz casnic au fost mai controversate decât cuptorul cu microunde. Este aclamat ca fiind un salvator pentru cei care nu pot sau nu vor să gătească, iar unii bucătari îl descriu ca fiind cel care, de unul singur, a dus arta gătitului în derizoriu.

Dar o altă dezbatere se află dincolo de disputele culinare – când gătitul la microunde este nociv?

Atunci când sunt folosite corect, nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește radiațiile cuptorului cu microunde, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dar alte îngrijorări sunt mai puțin clare – inclusiv dacă încălzirea alimentelor la microunde cauzează pierderi de nutrienți sau dacă încălzirea alimentelor în plastic poate declanșa perturbări hormonale.

Încălzirea alimentelor la microunde distruge nutrienții?

Unele cercetări au arătat că legumele își pierd o parte din valoarea nutritivă în cuptorul cu microunde.

De exemplu, s-a constatat că microundele elimină 97% din flavonoidele – compuși vegetali cu beneficii antiinflamatorii – din broccoli. Asta înseamnă cu o treime mai mult rău decât prin fierbere.

Dar cuptorul convențional poate fi un concurent mai puternic pentru cuptorul cu microunde. Un studiu realizat în 2020 a comparat nivelurile nutriționale ale unei mâncăruri gata congelate gătite în cuptorul cu microunde și ale aceleiași mâncăruri gătite într-un cuptor convențional. Cercetătorii au constatat că singura diferență între cele două mese gătite a fost că cea gătită la microunde a păstrat “ușor” mai multă vitamina C. Dar cercetătorii nu au explicat de ce ar putea fi așa.

Un studiu din 2019 care a analizat pierderea de nutrienți din broccoli în cuptorul cu microunde a subliniat faptul că studiile anterioare au variat timpul de gătire, temperatura și dacă broccoli a fost sau nu în apă. Acesta a constatat că timpii mai scurți de gătire (au gătit broccoli la microunde timp de un minut) nu au compromis conținutul nutrițional. Gătitul la abur și la microunde ar putea chiar să crească conținutul majorității flavonoidelor, care sunt compuși legați de reducerea riscului de boli de inimă. “În condițiile de gătire utilizate în acest studiu, microundele păreau a fi o modalitate mai bună de a păstra flavonoidele decât gătitul la aburi”, au scris cercetătorii.

Cu toate acestea, ei au constatat, de asemenea, că încălzirea la microunde cu prea multă apă (cum ar fi cantitatea pe care ați folosi-o pentru a fierbe) a provocat o scădere a flavonoidelor.

Unele alimente, cum ar fi mazărea, pierd nutrienți atunci când sunt preparate la microunde sau la abur, dar altele, cum ar fi fasolea verde, nu.

Cercetătorul principal, Xianli Wu, om de știință la Centrul de cercetare în domeniul nutriției umane din Beltsville, din cadrul Departamentului de Agricultură al SUA, spune că nu există un mecanism agreat care să explice de ce microundele ar putea crește conținutul de flavonoide. S-ar putea ca microundele să facă flavonoidele mai ușor de măsurat – poate prin înmuierea țesutului vegetal, ceea ce le face mai ușor de extras – în loc să crească cantitatea lor

Dar nu există un răspuns direct cu privire la faptul că legumele preparate la microunde vor reține mai multe substanțe nutritive decât orice altă metodă. Asta deoarece fiecare aliment este diferit în ceea ce privește textura și nutrienții pe care îi conține, potrivit lui Wu.

Un studiu mai recent, din 2023, s-a descurcat, de asemenea, bine pentru cuptorul cu microunde. Cercetătorii au comparat impactul fierberii, fierberii la aburi și a microundei asupra diferitelor legume și au concluzionat că microundele au fost cele mai eficiente pentru păstrarea substanțelor nutritive.

Este periculoasă încălzirea plasticului în cuptorul cu microunde?
Deseori, încălzim la microunde alimente în recipiente și ambalaje de plastic, dar unii oameni de știință avertizează asupra riscului de a ingera ftalați. Atunci când sunt expuși la căldură, acești aditivi din plastic se pot descompune și se pot infiltra în alimente.

Articolul original, aici.

Sursa foto: Dreamstime / Rostislav_sedlacekâ

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *