STUDIU Înlocuirea zahărului cu îndulcitori poate ajuta la menținerea pierderii în greutate fără a crește riscul de boală / OMS avertizase că indulcitorii artificiali cresc riscul de afecțiuni cronice

zahar capsuni Sursa: Pexels.com

Persoanele preocupate de greutatea lor apelează adesea la produse îndulcite artificial pentru o doză de dulciuri fără calorii sau cu puține calorii, însă această strategie ajută cu adevărat la gestionarea greutății?

Un nou studiu sugerează că ar putea fi promițătoare. Cercetarea, cunoscută sub numele de Proiectul Dulce, a constatat că persoanele care au pierdut rapid în greutate și care au înlocuit apoi alimentele și băuturile zaharoase cu cele care conțin îndulcitori și potențiatori de îndulcire (S&SE) au continuat să piardă în greutate timp de un an, transmite Health.com

Cercetătorii, care își vor prezenta concluziile la Congresul european privind obezitatea din luna mai, au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul de îndulcitori și îmbunătățirea stării de spirit, creșterea satisfacției alimentare și reducerea poftei de dulciuri.

În plus, ingerarea alternativelor de zahăr nu a părut să crească riscul de diabet de tip 2 sau de boli de inimă.

Constatările contrastează cu o analiză sistematică realizată în 2023 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a concluzionat că îndulcitorii artificiali cresc într-adevăr șansele de a dezvolta aceste afecțiuni cronice și că înlocuirea produselor zaharoase cu cele îndulcite artificial nu ajută la controlul greutății pe termen lung. Pe baza cercetărilor sale, agenția a recomandat să nu se consume îndulcitori artificiali pentru pierderea în greutate.

Anne Raben, profesor la departamentul de nutriție al Universității din Copenhaga, care a condus noul studiu, a declarat într-o declarație că “menținerea greutății după pierderea în greutate este dificil de realizat, iar constatările noastre susțin utilizarea S&SE-urilor care se găsesc în multe alimente și băuturi din întreaga lume ca alternative la produsele îndulcite cu zahăr pentru a ajuta la gestionarea controlului greutății la adulții cu exces de greutate “.

Iată ce mai trebuie să știți despre înlocuirea zahărului cu îndulcitori ca strategie de pierdere în greutate și dacă aceste produse pot fi consumate în siguranță.

Cum îndulcitorii pot afecta pierderea în greutate

Pentru studiul de un an, cercetătorii au recrutat aproape 350 de adulți care erau supraponderali sau obezi, precum și aproape 40 de copii considerați supraponderali.

În primele două luni ale studiului, echipa i-a instruit pe participanții adulți să urmeze o dietă hipocalorică menită să îi ajute să piardă cel puțin 5% din greutate. Copiilor participanți le-a spus să își mențină greutatea.

Apoi, au împărțit participanții în două grupuri. Un grup a urmat o dietă nutritivă, cu mai puțin de 10% din calorii provenind din alimente și băuturi cu adaos de zahăr, care nu putea include produse cu îndulcitori artificiali. Celălalt grup a urmat același plan alimentar, dar li s-a permis să consume produse îndulcite artificial.

În timpul studiului, participanții au completat chestionare despre dieta lor, obiceiurile alimentare, activitatea fizică și calitatea vieții. De asemenea, cercetătorii le-au urmărit greutatea, măsurile corporale și markerii pentru diabet și boli de inimă.

După zece luni, oamenii de știință au constatat că adulții din grupul de consumatori de îndulcitori au pierdut în greutate, erau mai mulțumiți de dieta lor, aveau o stare de spirit mai pozitivă și aveau mai puține pofte decât participanții din celălalt grup. Adulții din grupul care nu puteau consuma îndulcitori au pierdut, de asemenea, în greutate, dar nu la fel de mult ca omologii lor care consumau îndulcitori.

“Utilizarea îndulcitorilor hipocalorici în gestionarea greutății a fost pusă sub semnul întrebării, în parte din cauza legăturii dintre utilizarea lor și creșterea aparentă în greutate în studiile observaționale”, a declarat în comunicat coautorul Jason Halford, doctor în psihologie, șeful Școlii de Psihologie a Universității din Leeds și președintele Asociației Europene pentru Studiul Obezității. “Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că nu este cazul în studiile pe termen lung”.

Singura constatare pentru copiii participanți a fost că înlocuirea alimentelor și băuturilor zaharoase cu produse îndulcite a fost benefică pentru copiii cu niveluri ridicate de alimentație necontrolată.

Analiza nu a arătat un risc sporit de diabet sau de boli de inimă în niciunul dintre grupuri.

Cercetătorii au remarcat unele limitări ale studiului, inclusiv numărul mic de copii participanți și testarea îndulcitorilor în mod colectiv, fără a face distincție între tipurile individuale. Există, de asemenea, o întrebare cu privire la generalizabilitatea constatărilor, deoarece majoritatea participanților au fost femei cu un nivel de educație mai ridicat.

Siguranța îndulcitorilor

Studii anterioare au sugerat că zaharurile false ar putea provoca probleme cardiovasculare și diabet. Deși cercetătorii nu știu cum s-ar putea întâmpla acest lucru, unii oameni cred că ar putea stimula pofta de zahăr sau că ar putea schimba microbiomul intestinal într-un mod care are un impact negativ asupra metabolismului, a declarat pentru Health Rekha Kumar, medic endocrinolog și fost director medical al American Board of Obesity Medicine.

În declarație, Raben, care a condus studiul, a menționat că majoritatea cercetărilor privind siguranța îndulcitorilor au provenit din studii pe animale care au folosit doze mult peste aportul obișnuit la oameni.

În ciuda recomandării OMS, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite nu și-a schimbat poziția cu privire la îndulcitori. Agenția a constatat că îndulcitorii sunt în general recunoscuți ca fiind siguri, sau GRAS, a declarat pentru Health Sarah Hormachea, MS, RD, dietetician înregistrat la Nourish.

Experții intervievați sunt de acord că, în acest moment, beneficiile înlocuitorilor de zahăr depășesc orice potențial dezavantaj.

“Există mult mai multe riscuri pentru sănătate asociate cu supraponderabilitatea sau obezitatea decât cu consumul de îndulcitori artificiali”, a declarat pentru Health Kylie Bensley, MS, RD, dietetician înregistrat și proprietar al Suluni Nutrition. “Dacă înlocuirea temporară a alimentelor și băuturilor îndulcite cu zahăr ajută o persoană să piardă în greutate, acest lucru este de preferat.”

Alte opțiuni pentru managementul greutății

Kumar a spus că gestionarea sau pierderea în greutate nu este un proces universal. Este nevoie de o “abordare personalizată, holistică”, a precizat ea. Cu toate acestea, ea a subliniat strategiile care pot sprijini în mod constant sănătatea metabolică.

Ea sugerează să vizeze cel puțin 150 de minute săptămânale de activitate fizică moderat intensă, cum ar fi mersul pe bicicletă sau mersul pe jos în pas vioi.

De asemenea, doriți să înțelegeți de câte calorii și carbohidrați aveți nevoie zilnic, în funcție de organism și de stilul de viață, și apoi să fiți atenți la cantitatea pe care o consumați.

Lauri Wright,  dietetician autorizat și profesor asociat la University of South Florida College of Public Health, sugerează o dietă bazată pe plante, plină de proteine slabe, o mare varietate de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase din alimente precum nuci, semințe, ulei de măsline și pește gras. Ea recomandă, de asemenea, evitarea alimentelor ultraprocesate.

În cele din urmă, Bensley sugerează dezvoltarerea unor modalități ușoare de a vă satisface pofta de dulce prin intermediul zaharurilor naturale. Ea este un mare fan al feliilor de măr cu caramel sau al mărului “Reese” cu unt de arahide și chipsuri de ciocolată.

“În familia mea, ne satisfacem pofta de dulce declarând că putem mânca un aliment dulce o dată pe zi”, a spus ea.

Sursa: Health.com

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *