Cea mai simplă legumă – ceapa – are beneficii nutriționale impresionante și proprietăți medicinale. Iată, potrivit bbcgoodfood.com, de ce este ceapa atât de valoroasă în alimentație, dincolo de faptul că e aproape de nelipsit în bucătărie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce este ceapa?
Ceapa face parte din familia liliaceelor (Liliaceae), alături de usturoi, șalotă ( ceapă mica și alungită) și praz. Deși nu este la fel de apreciată ca usturoiul, ceapa conține compuși puternici, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății.
Ceapa este baza pentru o mare varietate de preparate, fie că este consumată crudă, călită, coaptă, fiartă la aburi sau fiartă în apă.
Profilul nutrițional al cepei
O porție de 80 g de ceapă crudă oferă:
- 28 kcal / 120 kJ
- 0,8 g proteine
- 6,4 g carbohidrați
- 5,0 g zaharuri
- 1,8 g fibre
- 2,0 mg vitamina C
O ceapă medie (circa 80 g) contează ca o porție din cele 5 recomandate pe zi de fructe și legume.
De ce este benefică ceapa
- Ceapa este bogată în compuși antioxidanți – Conține flavonoide – compuși vegetali cu efect antiinflamator și protector. Consumați regulat și în cantitate suficientă, aceștia pot reduce riscul de boli cronice precum cancerul și diabetul. Există peste 25 de tipuri diferite de flavonoide în ceapă, făcând-o una dintre cele mai bogate surse din alimentația noastră.
- Ceapa conține compuși cu potențial anticancerigen – Ceapa conține și compuși cu sulf, despre care se crede că protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, precum cel colorectal. Deși dovezile sunt promițătoare, sunt necesare studii clinice suplimentare.
- Are proprietăți antibacteriene – Folosirea cepei în medicina populară pentru tratarea tusei și răcelilor este confirmată de studii moderne, care arată că ceapa are efect antibacterian împotriva E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus (MRSA). Ceapa păstrată mai mult timp pare a fi mai eficientă, datorită flavonoidului quercetină.
- Ceapa poate susține sănătatea inimii – Quercetina are efect antiinflamator și, alături de alți compuși din ceapă, poate reduce tensiunea arterială, colesterolul și inflamația – toate benefice pentru inimă. Ceapa roșie conține de două ori mai multă quercetină decât cea albă și de 14 ori mai mult decât usturoiul.
- Ceapa poate sprijini sănătatea oaselor – Ceapa poate contribui la densitatea osoasă, mai ales la femeile aflate în perioada de peri- și postmenopauză, explică nutriționista Jo Williams. Studiile au arătat că sucul de ceapă poate reduce pierderea osoasă.
- Ceapa poate susține sănătatea intestinală – Ceapa este bogată în fibre prebiotice, nedigerabile pentru noi, dar esențiale pentru bacteriile bune din intestin. Acestea produc acizi grași cu lanț scurt, benefici pentru sistemul digestiv și imunitar. Totuși, ceapa conține și substanțe care pot provoca disconfort celor cu sindrom de colon iritabil.
- Ceapa poate ajuta la reglarea glicemiei – Un studiu a arătat că 100 g de ceapă roșie crudă pot scădea semnificativ glicemia a jeun, la persoanele cu diabet de tip 1 și 2. Quercetina pare să fie implicată, influențând activitatea unor celule din intestin, pancreas și mușchi.
- Ceapa poate susține sistemul respirator – Compușii din ceapă pot relaxa musculatura căilor respiratorii, reduc inflamația pulmonară și pot fi utili în afecțiuni precum astmul și bronșita.
- Ceapa poate proteja sistemul digestiv – Studiile pe animale sugerează că ceapa poate preveni ulcerul gastric și colita. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte la oameni.
- Ceapa poate ajuta la gestionarea greutății – Unele studii clinice și pe animale arată că ceapa poate ajuta la prevenirea obezității. De exemplu, un consum zilnic de 9 g de pudră de ceapă timp de 12 săptămâni a redus grăsimea corporală și a îmbunătățit funcția hepatică. Un extract din ceapă fiartă la aburi a redus în mod semnificativ grăsimea abdominală.
Este ceapa sigură pentru toată lumea?
Alergiile la ceapă sunt rare, dar unele persoane pot avea o sensibilitate digestivă, manifestată prin arsuri sau balonare. Cei cu sindrom de colon iritabil ar trebui să fie prudenți, deoarece ceapa conține și substanțe care pot cauza disconfort digestiv.
Așadar, ceapa adaugă savoare mâncărurilor, este plină de nutrienți și compuși vegetali cu potențial benefic pentru sănătatea digestivă, imunitară și cardiovasculară. Pentru majoritatea oamenilor, ceapa este o alegere sănătoasă. Totuși, persoanele cu afecțiuni digestive trebuie să fie atente la consumul de ceapă, mai ales crudă.
