„Sarmale și serotonină”, volum semnat de Camelia Burghele / O lansare savuroasă în Timișoara, București și Zalău

Sarmale și serotonină, un volum despre gastronomie FOTO:

Editura GastroArt anunță lansarea volumului „Sarmale și serotonină. Despre un mainstream gastro-cultural” de Camelia Burghele, un proiect editorial unic, care îmbină antropologia culinară cu arta gastronomiei tradiționale. Cartea, ce explorează semnificațiile culturale și identitare ale sarmalelor în România, va fi prezentată în mai multe orașe din țară: Timișoara, București și Zalău.

Această lucrare nu este doar o colecție de rețete de sarmale, ci și o analiză antropologică a bucătăriei tradiționale românești, bazată pe cercetări realizate în satele sălăjene. Volumul poate fi achiziționat din rețeaua de librării Cărturești, din băcănii și restaurante selectate, dar și online, pe carturesti.ro. La Bookfest Timișoara, cartea poate fi găsită la standul librăriei Două Bufnițe.

Programul lansărilor

Pentru iubitorii de gastronomie și cultură tradițională, lansările volumului vor avea loc conform următorului program:

  • Sâmbătă, 29 martie, ora 13:30 – Bookfest Timișoara. Eveniment prezentat de Radu Paraschivescu
  • Joi, 3 aprilie – București, Librăria Cărturești Modul (Str. Academiei nr. 18-20). Participă autoarea și invitații săi: prof. univ. dr. Narcisa Știucă, Marius Tudosiei și Cosmin Dragomir
  • Joi, 10 aprilie, ora 18:00 – Zalău, Cărturești (Sala Porolissum). Eveniment susținut de Camelia Burghele
  • Joi, 8 mai, ora 18:00 – Timișoara, Cărturești – Operă. Lansare moderată de Adriana Babeți

Sarmalele, un simbol al identității culinare românești

Sarmalele sunt unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești, fiind prezente la mesele festive, la nunți, înmormântări și în fiecare duminică în casele de la sat. Așa cum subliniază organizatorii evenimentului, acest preparat definește ideea de „tradițional” și reflectă nu doar gustul autentic al bucătăriei noastre, ci și priceperea gospodinelor de odinioară:

„Sarmalele cu mălai (păsat) sau orez, cu carne tăiată din cuțit, cu afumătură sau fără, doar cu ceapă prăjită, cu cureki murat sau varză crudă, fierte pe marginea fiteului sau șpohertului în oale pântecoase de pământ, ne trimit mereu la savoarea mâncărurilor de altădată.”

Volumul „Sarmale și serotonină” pledează pentru o antropologie a sarmalelor, unde acest preparat devine un simbol al legăturii dintre sat și oraș, un indicator al evoluției gastronomiei și un barometru al schimbărilor sociale din România. Cartea nu doar că documentează rețetele tradiționale, dar adună și un know-how incredibil al gospodinelor de altădată, cu trucuri și secrete transmise din generație în generație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *