San Fermin – Festivalul curajoșilor care aleargă cu taurii/ O legendă fără bază istorică a dat naștere unui eveniment anual care atrage la Pamplona sute de mii de turiști/ Taurii pentru întreceri sunt crescuți și antrenați special la ferme renumite

san fermin festivalul curajosilor care alearga cu taurii Foto: sanfermin.com

În fiecare an, între 6 și 14 iulie, orașul Pamplona, din regiunea spaniolă Navarra, devine scena unuia dintre cele mai spectaculoase și controversate festivaluri din lume: San Fermín. Cunoscut mai ales pentru encierros – cursele matinale cu tauri pe străzile orașului – evenimentul atrage sute de mii de turiști și participanți din toate colțurile lumii. Dar dincolo de adrenalină și folclor, San Fermín ascunde o istorie complexă și multe semne de întrebare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cine a fost, de fapt, San Fermín?

San Fermín este considerat sfântul patron al orașului Pamplona și al regiunii Navarra. Potrivit tradiției religioase, el ar fi fost primul episcop din Pamplona, convertit la creștinism în secolul al III-lea, și ulterior martirizat la Amiens, în Franța, fiind legat de un taur și târât până la moarte. Însă, conform cercetărilor recente, nu există dovezi istorice solide care să ateste existența reală a acestui personaj. Legenda sa pare mai degrabă o construcție hagiografică târzie, menită să dea coerență religioasă unei tradiții deja bine înrădăcinate.

Cum a luat naștere festivalul?

Originile festivalului actual sunt un amestec de trei tradiții:

  1. Ceremonii religioase în cinstea lui San Fermín (inițial celebrate pe 10 octombrie, mutate ulterior în iulie din motive climatice),

  2. Târguri comerciale de vară,

  3. Coride și târguri de vite – în care taurii erau aduși de la periferia orașului în arenade lupte, iar localnicii însoțeau animalele alergând.

Cursele de tauri – encierros – au fost documentate încă din secolul al XIV-lea și au evoluat până la forma modernă în care participanții, îmbrăcați în alb cu eșarfă roșie, aleargă aproximativ 875 de metri în fața unui grup de tauri până la plaza de toros.

Taurii din San Fermín: cum sunt crescuți și pregătiți

Taurii folosiți în San Fermín sunt animale special selecționate pentru coridă – rasa toro bravo, cunoscută pentru forță, agresivitate și agilitate. Ei sunt crescuți în ferme specializate din sudul Spaniei, în special din regiunile Andaluzia, Castilla-La Mancha și Extremadura.

Cele mai faimoase crescătorii de tauri sunt Miura (Sevilla) – cea mai legendară, fondată în 1842, Jandilla (Badajoz) – recunoscută pentru tauri imprevizibili și rapizi, Victoriano del Río (Madrid) – una dintre cele mai moderne și premiate sau Fuente Ymbro, Núñez del Cuvillo, Cebada Gago – nume care se repetă frecvent la festivalurile mari.

Taurii sunt antrenați încă din tinerețe în condiții semi-sălbatice, în turme largi, și sunt atent selecționați pentru robustețe și comportament. Fiecare encierro include 6 tauri pentru coridă și alți 6 boi pentru direcționare.

Tradiție vs. etică

Festivalul San Fermín nu este lipsit de controverse. Deși reprezintă o atracție turistică majoră și o expresie culturală profundă pentru regiune, cursele și coridele sunt criticate de organizațiile pentru drepturile animalelor. Acestea denunță suferința animalelor și folosirea lor ca divertisment. De altfel, tot mai multe orașe spaniole au renunțat la coride, iar generațiile tinere din Spania sunt din ce în ce mai puțin atașate de aceste practici.

Accidentele sunt ceva curent, chiar astăzi în a treia cursă de tauri de pe străzile Pamplonei, 25 de persoane au fost rănite, dintre care 2 luate în coarne de tauri, relatează Diario de Navarra.

San Fermín astăzi: între spectacol și nevoia de turiști

Evenimentul începe oficial pe 6 iulie, la prânz, cu celebrul “chupinazo” – un foc de artificii lansat din balconul primăriei. Urmează opt zile intense de petreceri, muzică, dansuri, parade, procesiuni religioase și encierros zilnice la ora 8 dimineața. Pe 14 iulie, festivalul se încheie cu cântecul „Pobre de mí” în Piața Primăriei – o încheiere emoționantă a unei săptămâni explozive.

Festivalul de la San Fermín este așadar un amestec fascinant de istorie, mit, adrenalină și identitate culturală. Fie că ești atras de contactul cu animalele enorme, fie că ești interesat de povestea din spatele unui sfânt imaginar, e important să înțelegem complexitatea etică și culturală a acestui eveniment emblematic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *