Românii aleg din ce în ce mai mult aparatele de gătit electrice/Opțiunea este direct proporțională cu creșterea numărului de prosumatori

Romanii aleg mașinile de gătit electrice foto: Pexels

Românii achiziţionează tot mai mult electrocasnicele de gătit pe bază de energie electrică, pe măsură ce numărul prosumatorilor atinge noi recorduri, potrivit unui producător de aparate de gătit, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE),  arată că, la finalul lunii mai 2025, în România erau racordaţi 228.302 prosumatori iar Ilfov conduce clasamentul judeţelor, având 14.798, urmat de Timiş (11.143), Bihor (9.419), Dolj (8.811), Suceava (8.122), Arad (8.029), Iaşi (7.606) şi Constanţa (6.540).

Această explozie a micro-producătorilor de energie electrică se reflectă direct în interesul sporit pentru aparatele electrice de bucătărie, în special plite cu inducţie, plite vitroceramice şi cuptoare electrice, pe care tot mai mulţi consumatori le aleg în defavoarea echipamentelor pe gaz, se arată în comunicatul unui producător de electrocasnice.

“Observăm o schimbare de paradigmă în comportamentul de consum: românii investesc în panouri fotovoltaice şi, simultan, îşi transformă bucătăriile pentru a folosi această energie verde. Tendinţa de a renunţa la gaz în favoarea soluţiilor de gătit electrice eficiente, precum plitele cu inducţie, vitroceramice, mixte şi cuptoarele încorporabile, este tot mai pronunţată. Creşterile noastre de vânzări de peste 60% la plite electrice şi 40% la cuptoare în primul semestru din 2025 arată apetitul crescut al românilor pentru aparate de gătit eficiente energetic, compatibile cu noul lor stil de viaţă sustenabil”, a precizat Mioara Bolozan, country manager al companiei respective.

La 1 iulie 2025, piaţa energiei electrice a fost complet liberalizată

În acest context, consumatorii casnici sunt mult mai atenţi la consumul aparatelor electrocasnice, pentru a-şi optimiza facturile de electricitate. Clasa energetică a devenit un criteriu esenţial în decizia de cumpărare: cumpărătorii preferă modele cu eficienţă superioară (clase A sau A+), chiar dacă investiţia iniţială este uşor mai mare, ştiind că pe termen lung consumul redus le va aduce economii, susţine sursa citată.

Pe lângă eficienţă, cumpărătorii sunt tot mai interesaţi de funcţiile inteligente (smart) oferite de noile electrocasnice. Posibilitatea de a controla cuptorul de pe telefon sau de a programa de la distanţă prepararea mesei reprezintă facilităţi apreciate într-o societate tot mai conectată.

În mediul rural tranziția este mai lentă

În mediul rural, unde accesul la reţeaua de gaze naturale rămâne limitat în multe zone, trecerea la gătitul 100% electric s-a produs mai lent, multe gospodării folosind tradiţional butelii GPL sau sobe pe lemne. Totuşi, creşterea numărului prosumatorilor include şi satul românesc iar programe de sprijin precum Casa Verde Fotovoltaice au permis multor familii din rural să-şi instaleze panouri solare şi să devină producători de energie, se arată în documentul citat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *